Britse staatsscholen snoeien in CO2-uitstoot

In Groot-Brittannië gaan basisscholen en middelbare scholen die gesponsord worden door de staat deelnemen aan het Carbon Reduction Commitment (CRC), het plan van de Britse regering om de opwarming van de aarde te stoppen. De bedoeling is niet alleen om de CO2-uitstoot in scholen drastisch te verminderen, maar ook om jongeren milieubewuster te maken.
De uitstoot van een school zal opgeteld worden bij die van de brandweer, vrijetijdscentra, en andere gebouwen uit de publieke sector. Hun uitstoot geldt samen als de CO2-voetafdruk van de lokale autoriteiten.

Overgangseconomie


Het plan draait rond de handel in CO2. Scholen en andere deelnemers zullen vergunningen krijgen om CO2 te kopen en verkopen. De deelnemers moeten betalen voor vergunningen op basis van hun jaarlijks gemiddeld verbruik. Organen die hun uitstoot verminderen, krijgen een bonus, wie de toegelaten hoeveelheid overschrijdt, moet bijbetalen. Volgens de regering zal de uiteindelijke balans ‘financieel neutraal’ zijn.
De scholen zullen zelf geen koolstof verhandelen. De motivatie om scholen bij het project te betrekken, is het milieubewustzijn van de jongeren aan te wakkeren. ‘Jonge mensen hebben in de toekomst het meest te winnen bij de klimaatacties die we nu op touw zetten’, zegt Hilary Benn, Brits minister van Milieu.
‘Daarom moeten scholen betrokken worden bij de overgang naar een economie met een lage CO2-uitstoot. De uitstoot van scholen verrekenen in de CO2-voetafdruk van de lokale autoriteiten zal aanzetten tot een grotere efficiëntie op het vlak van energie, met kinderen die de resultaten zien in hun eigen scholen.’
Scholen zullen hun uitstoot naar beneden proberen halen door structurele aanpassingen zoals het installeren van dubbel glas of een betere isolatie. De schoolgangers zelf kunnen hun bijdrage leveren door er op te letten dat aan het eind van de dag de verwarming wordt uitgezet, de lichten worden uitgedaan en de computers worden afgezet.

Gepeperde rekening


Het CRC, dat in 2010 start, zal ongeveer 5000 organisaties omvatten die elektriciteitsrekeningen hebben van meer dan 500.000 pond (631.140 euro) per jaar.
Tegelijkertijd loop op Europees niveau het European Emissions Trading Scheme (EETS) dat ook draait rond de handel in uitstoot. Het EETS is het grootste multinationale initiatief ter wereld van zijn soort en is een van de belangrijkste peilers van het Europese klimaatbeleid. Groot-Brittannië neemt ook deel aan dat initiatief. Uitstoten die verrekend worden in het EETS, zijn vrijgesteld van het CRC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.