Britse wetenschappers beginnen met ‘ethische farmacie’

Sunil Shaunak en Steve Brocchini, twee Britse wetenschappers, denken dat ze miljoenen zieke mensen in de ontwikkelingslanden kunnen helpen. Ze willen goedkope geneesmiddelen ontwikkelen tegen onder meer hepatitis C. De twee wetenschappers noemen hun aanpak “ethische farmacie”.
In een gesprek met Radio Farda zegt Shaunak: “Veel academici, zoals ikzelf, zijn erg goed in het ontdekken van nieuwe medicijnen. We nemen er een patent op en dat patent gaat naar de farmaceutische bedrijven. Dokters zijn gewend geraakt aan de idee dat enkel die grote bedrijven medicijnen beschikbaar kunnen maken voor patiënten”. Shaunak betreurt dat veel mensen geen medische hulp krijgen omdat de behandeling te duur is. En daarom wil hij een goedkoop alternatief op de markt brengen.

Hij roept zijn collega’s op om zijn voorbeeld te volgen: “Mensen in de academische wereld hebben de keuze. Ze kunnen hun ideeën en creativiteit gebruiken voor een kleine groep mensen en grote sommen geld binnenrijven. Of ze kunnen betaalbare medicijnen ontwikkelen voor veel voorkomende ziekten.”

Ongeveer 200 miljoen mensen zijn geïnfecteerd met hepatitis C, terwijl slechts dertig miljoen mensen de behandeling kunnen betalen. Met behulp van overheidsgeld en giften hebben de twee wetenschappers een medicijn ontwikkeld dat hepatitis C bestrijdt. Het duo hoopt dat het medicijn binnen twee tot drie jaar beschikbaar is in ontwikkelingslanden.

Een woordvoerder van de Association of the British Pharmaceutical Industry betwijfelt op de website van de BBC of het medicijn wel zo snel op de markt zal kunnen komen. Volgens hem gaat het om een heel nieuw medicijn, waardoor het ook klinisch getest moet worden, een peperdure onderneming.

Doctors Without Borders is daarentegen zo onder de indruk van het geneesmiddel dat het contact zocht met Shaunak en Brocchini. De organisatie heeft gevraagd een goedkoop geneesmiddel te ontwikkeling tegen zwarte koorts, een aandoening die ontstaat door parasieten en vooral voorkomt in armere delen van de wereld: India, Zuid-Amerika en Sudan.

De huidige medicijnen voor die ziekte kosten in India tachtig procent van een gemiddeld jaarinkomen. Shaunak hoopt de prijs van het geneesmiddel te beperken tot tien procent van de huidige prijs. Binnen vijf jaar zou het op de markt moeten komen. IPS MDG6 (BV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.