Britten helpen India met bereiken Millenniumdoelen

Het Verenigd Koninkrijk zal de komende drie jaar 825 miljoen pond investeren in het India Country Plan 2008-2015. Op die manier willen de Britten India helpen met het bereiken van de Millenniumdoelstellingen.
‘Met dit plan sluiten we een bondgenootschap om samen te vechten tegen armoede. Het Britse Departement van Internationale Samenwerking zal nauw samenwerken met  de Indiase overheid om de millenniumdoelstellingen te halen,’ zei Douglas Alexander, staatssecretaris van internationale ontwikkeling tijdens de lancering van dit plan in het parlement.
India heeft veel vooruitgang gemaakt sinds de onafhankelijkheid in 1947: de levensverwachting is gestegen van 32 naar 66 jaar, het onderwijsniveau ging naar omhoog en het land staat op de tiende plaats in de ranglijst van grootste economieën ter wereld.
Het goede nieuws is één kant van het verhaal. India moet immers nog heel wat uitdagingen aangaan om de Millenniumdoelstellingen te bereiken.

Veel werk aan de winkel


De armoede in India is gigantisch. Ongeveer 900 miljoen Indiërs –bijna 80 procent van de bevolking- moet overleven met minder dan twee dollar per dag.  Bijna de helft van de kinderen is ondervoed en zestig procent van de vrouwen bevalt zonder medische assistentie.
Met het onderwijs is het niet veel beter gesteld. Niet eens de helft van de elfjarigen kan een korte paragraaf uit een simpel tekstje lezen. De MDG-barometer van de VN geeft aan dat er nog veel werk aan de winkel is. Tot nog toe heeft India geen enkele van de acht doelstellingen bereikt.

‘India kan armoede wereldwijd uitbannen’


Het Britse Departement van Internationale ontwikkeling (DIFD) zal met het financieringsplan heel wat projecten steunen die de ontwikkeling van India en het Indiase volk ten goede zullen komen. In deze projecten zal vooral de nadruk gelegd worden op het verbeteren van de gezondheidszorg, voedselzekerheid, gendergelijkheid en het onderwijs. Ook rurale ontwikkeling, de hervorming van de publieke sector en de microfinancieringsindsutrie zullen belangrijke aandachtspunten vormen.
De samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en India gaat zelfs verder dan dat. In april van dit jaar sloten de Britse premier Gordon Brown en zijn Indiase collega Manmohan Singh een parterschapsakkoord over hun gezamenlijke strijd tegen armoede in de wereld. Ze richten zich vooral op domeinen waarvan de armen het grootste slachtoffer zijn zoals klimaatverandering en de beperkte toegang tot betaalbare medicijnen.
De Indiase farmaceutische industrie produceert al zeventig procent van de generische geneesmiddelen die op de Afrikaanse markt verkrijgbaar zijn en zal met de steun van het DIFD, haar afzetgebied verbreden naar Zuid-Azië en het Midden-Oosten.  
‘India kan zeker bijdragen aan de uitbanning van armoede wereldwijd. Wij vinden het een privilege om met haar samen te werken,’ aldus Alexander.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift