Britten tekenen natste winter ooit op

Engeland en Wales zijn getroffen door de natste winter sinds het begin van de metingen in 1766. In veel delen van het land viel dubbel zoveel regen als in een normale winter.

Februari is nog niet helemaal ten einde, maar het Met Office, de Britse meteorologische dienst, spreekt nu al van een recordwinter qua neerslag. De periode tussen 1 december 2013 en 25 februari 2014 is de natste sinds de metingen voor heel Groot-Brittannië sinds 1910.

1766

Specifiek voor Engeland en Wales worden als sinds 1766 neerslaggegevens bijgehouden, en ook daar sneuvelen alle records. Tot nog toe is er voor die delen van Groot-Brittannië 435 millimeter regen gevallen, meer dan het vorige record van 423 millimeter in 1915 en alle jaren daarvoor.

Vooral het zuiden van het land is zwaar getroffen. Terwijl het noorden van Schotland ongeveer een derde meer regen te verwerken kreeg, tekenden sommige streken in het zuiden meer dan een verdubbeling op.

Warme winter

De belangrijkste reden voor de natte winter zijn westelijke en zuidwestelijke winden die warme lucht van boven de Atlantische Oceaan meevoeren, in combinatie met stormen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de winter ook opvallend warm was, zegt het Met Office.

Verwacht wordt dat de temperatuur ongeveer 1,5 graden Celsius boven het gemiddelde zal liggen, en dat de winter daarmee de vijfde warmste wordt sinds 1910. Ondanks de vele regen heeft het zuiden van Engeland 12 procent meer zonneschijn gehad dan het gemiddelde.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.