Broeikasgassen schaden vleeskwaliteit

Een teveel aan broeikasgassen in de atmosfeer kan de kwaliteit van het vlees aantasten. Tot die conclusie komt het Braziliaanse centrum voor landbouwonderzoek Embrapa.

  • CC ILRI Grazende koeien in Brachiaria-gras. Meer CO2 leidt tot meer vezels in het gras, wat de kwaliteit van het vlees niet ten goede komt. CC ILRI

De Embrapa-onderzoekers voerden simulaties uit in een gesloten omgeving. Ze simuleerden de hoeveelheid broeikasgassen, bijvoorbeeld CO2, die in de lucht kunnen terechtkomen als het huidige uitstootritme aanhoudt.

De gassen hebben een invloed op de samenstelling van de grassen die door het vee worden gegraasd. De onderzoekers stelden vast dat de brachiaria, tropische grassen die het vaakst voorkomen in Brazilië, wel beter groeien maar minder voedingsstoffen bevatten met meer broeikasgassen in de lucht.

Niet verteerbaar

Het gras “groeit met meer vezels, een element dat niet verteerbaar is voor het vee”, zegt onderzoekscoördinator Adibe Luiz Abdalla. “Daardoor ga je andere bronnen van voedingsstoffen moeten ontwikkelen om de kwaliteit van het vlees en de gezondheid van het vee op peil te houden.”

Niet alleen voor de grassen zijn de broeikasgassen slecht nieuws. “We denken dat het gas ook een negatieve impact kan hebben op andere gewassen, bijvoorbeeld op bonen en katoen. Maar dat is nog niet bestudeerd.”

Van alle rundvlees ter wereld komt 21 procent van Latijns-Amerika, vooral van Argentinië en Brazilië. Bij kippenvlees gaat het om 17 procent.

Experts benadrukten deze week nog dat Latijns-Amerika een cruciale rol speelt bij de wereldwijde vraag naar meer voedsel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.