“Bruine wolk doet temperatuur hoe dan ook doen stijgen”

Zelfs al wordt de VN-Klimaattop volgende maand in Kopenhagen een succes, de gemiddelde temperatuur op aarde zal hoe dan ook met 2,5 graden Celsius stijgen. Klimaatonderzoeker Veerabhadra Ramanathan voorspelt dat een “ongelooflijk complexe deken” van broeikasgassen, de zogeheten Atmosferische Bruine Wolk, daarvoor zal zorgen.
Als de wereld zich alleen maar op de vermindering van de CO2-uitstoot concentreert, dan zal dat geen effect hebben op de temperatuurstijging, zegt Veerabhadra Ramanathan, directeur van het Centrum voor Atmosferische Wetenschappen van de Universiteit van California-Berkeley. Hij vindt dat de Atmosferic Brown Cloud (ABC) evenveel aandacht moet krijgen.
De ABC is een dikke smogdeken, die op diverse plaatsen ter wereld voorkomt. De laag hangt ook boven de Verenigde Staten, maar is het dikst boven China en Zuid-Azië. De smog wordt veroorzaakt door roet van onder meer houtkachels en dieselmotoren.

Twee keer negatief


De bruine wolk heeft een dubbel negatief effect: ze houdt de broeikasgassen vast en blokkeert ook de gunstige effecten van de zon.
Aanvankelijk, in 2002, had Ramanathan het over de Aziatische Bruine Wolk. Het kwam hem op boze reacties te staan van landen als India, die hem er van beschuldigden de aandacht van de verantwoordelijkheid van de geïndustrialiseerde landen af te leiden. Vandaag erkent Ramanathan dat het om een wereldwijd probleem gaat.
Volgens Ramanathan doet de bruine wolk de gletsjers in de Himalaya sneller smelten doordat ze roetdeeltjes op de sneeuw achterlaat. De Indiase gletsjerexperts Syed Iqbal Hasnain en Rajesh Kumar bevestigen dat.
Zowel Ramanathan en Hasnain dringen aan op maatregelen in de Indiase transportsector. “We zouden kunnen beginnen met het verplichte gebruik van dieselpartikelfilters in vrachtwagens”, zegt Ramanathan.
Maar de opwarming van de aarde terugdringen is maar mogelijk als de westerse landen ook hun CO2-uitstoot terugschroeven. “Terwijl de inzet van Azië cruciaal is om te toekomstige roetuitstoot te verminderen, is het initiatief van Europa en de VS cruciaal om de opwarming te verminderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift