Budget Vlaamse ontwikkelingssamenwerking stijgt met een vijfde

Vlaanderen heeft volgend jaar 20 procent meer geld over voor ontwikkelingssamenwerking, ten opzichte van de 16 miljoen euro in 2005. En dit jaar is er éénmalig een miljoen extra. Dat maakte Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois vandaag (4 april) trots bekend.


Welk land het wordt, kon Bourgeois nog niet onthullen. Maar dankzij de budgetverhoging staat het vast dat Vlaanderen er, nadat Marokko ertussenuit viel, opnieuw een derde partnerland bij krijgt. Net als de twee huidige partnerlanden Zuid-Afrika en Mozambique, wordt het een land in zuidelijk Afrika, én een van de Minst Ontwikkelde Landen. Vlaanderen zal daar nog dit jaar een pilootproject opstarten.

De budgetverhoging laat ook toen de samenwerking met Mozambique uit te breiden naar technisch en beroepsonderwijs. Ik denk dat we vandaag goed bezig zijn. Maar het kan en moet meer en beter, zegt de Vlaamse minister van Ontwikkelingssamenwerking.

apart agentschap

Vanaf vandaag zal het Vlaamse ontwikkelingsbeleid worden uitgevoerd door een apart agentschap, het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking. Analoog met de Belgische Technische Coöperatie (BTC) op federaal niveau, wordt de uitvoering van het ontwikkelingsbeleid daarmee gescheiden van kabinet(ten) en administratie. Aan het hoofd van het nieuwe agentschap komt Freddy Colson, tot voor kort waarnemend secretaris-generaal van het departement wetenschap, innovatie en planning. Hij leidt een team van twintig mensen, waarvan vier in het buitenland.

Bogdan Vanden Berghe, de algemeen secretaris van 11.11.11., is alvast te spreken over zo’n onafhankelijk agentschap en vindt dat de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking zeker niet slecht bezig is. Maar hij heeft wel bedenkingen bij de uitbreiding van partnerlanden en thema’s.

In plaats van opnieuw een derde land erbij te nemen en meer verschillende dingen te gaan doen, zou Vlaanderen zich beter beperken tot enkele activiteiten. Met zijn beperkt budget van 16 miljoen euro kan het zo meer impact hebben. Het is gewoon een feit dat het Vlaamse budget in het niets valt in vergelijking met andere spelers, vindt Vanden Berghe. Het federale budget 2006 van ontwikkelingssamenwerking werd vastgelegd op 901 miljoen euro, ten opzichte van 864 miljoen euro in 2005.

Het voordeel van acties op verschillende terreinen is juist dat je bruggen kan bouwen, reageert kersvers hoofd van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking Colson. Bij de besprekingen met over de nieuwe samenwerking bleken de Mozambikanen geïnteresseerd om in het beroeps- en technisch onderwijs ook te denken aan ondernemerschap. Daar ligt een logische link met een ander terrein waarop we actief zijn: microfinanciering. Microfinanciering biedt bescheiden kredieten aan kleine ondernemers in het zuiden.

37 gemeenten

Van het Vlaamse ontwikkelingsbudget vloeide in 2005 10 miljoen naar de zuidwerking. In Zuid-Afrika werkt Vlaanderen aan landbouw en voedselveiligheid, duurzame jobcreatie in de landbouw en het plattelandstoerisme en aan aidspreventie. In Mozambique concentreerde Vlaanderen zich voorlopig op de gezondheidszorg, in samenwerking met Unaids, het Tropisch Instituut Antwerpen, de Universiteit Gent en Artsen Zonder Grenzen. Daar komt nu bijstand voor onderwijs bij.

2 miljoen euro ging naar de intussen 37 gemeenten die een convenant voor gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking ondertekenden. Projecten voor ontwikkelingseducatie en in de media kregen 1,5 miljoen. Ten slotte was er nog 1,5 miljoen euro voor externe expertise en 600.000 euro voor loonsubsidies aan een aantal niet-gouvernementele organisaties. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.