Buenos Aires laat inwoners gratis fietsen

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires stelt sinds december een honderdtal fietsen ter beschikking van bewoners die zich op een milieuvriendelijke manier willen verplaatsen. De komende maanden komen daar nog vierhonderd tweewielers bij, terwijl er ook meer fietspaden zullen worden aangelegd.

Gebruikers kunnen de fiets samen met een helm en een slot afhalen in drie stallingen in het centrum. Even de identiteitskaart tonen volstaat. De fiets moet wel binnen de twee uur worden teruggebracht.

Het initiatief “zet het thema op de agenda”, oordeelt Néstor Sebastián, de voorzitter van de Argentijnse Vereniging van Stedelijke Fietsers. Maar omdat het om zo’n klein initiatief gaat, is de kans op mislukking volgens hem aanzienlijk.

Volgens de fietsersvereniging gebeuren 7 tot 10 procent van alle verplaatsingen in Buenos Aires nu al met de fiets. Maar de stad heeft nog maar 40 kilometer fietspaden. Het stadsbestuur wil het netwerk uitbreiden tot 100 kilometer.

Latijns-Amerikaanse steden waar nog veel meer gefietst wordt zijn onder meer de Colombiaanse hoofdstad Bogota en het Braziliaanse duurzaamheidsmekka Curitiba. Bogota maakt één keer per week meer dan 100 kilometer straten verkeersvrij zodat fietsers, rolschaatsers en voetgangers zich er vrij kunnen bewegen. Curitiba moedigt het gebruik van fietsen al veertig jaar aan, en er lopen dan ook overal fietspaden door de stad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift