Buitenbeentje zonder spreidstand

Het Koninklijk Pakhuis mag dan indrukwekkend zijn en met zorg gerenoveerd, als je er om half elf geen deftige kop koffie vindt, dan is er een probleem. In de Tour en Taxis-hal schurken designwinkels zich tegen luxe horecazaken aan, maar de bedrijvigheid komt vooral van de mensen die op de etages kantoor houden.

In zoveel havensteden vind je inwisselbare renovatieprojecten met ingrepen van glas en hout. Het geven van een nieuwe functie aan industrieel erfgoed voelt vaak gekunsteld. Misschien is het omdat ik hier nooit spontaan binnenkom, maar dat ik naar hier gelokt moet worden? Met kunstbeurzen of paardenspektakels. Of voor een afspraak met Frans De Keyser.


Grotere kaart weergeven

Von Turn und Tassis

Ik zet uiteindelijk toch mijn lippen aan een hete latte. We vinden een hip Italiaans restaurant dat er vroeg bij is, en ons al een koffie wil serveren. Ik tracht de clubby muziek op het overdekt terras weg te denken terwijl Frans mij meevoert naar de middeleeuwen. Toen al had het Italiaanse geslacht Von Turn und Tassis een koerierdienst tussen Italiaanse handelssteden opgezet. Keizer Karel gaf hen vrijgeleide om twee tot drie maal per week eveneens een veilig transport te voorzien naar de steden van de Zuidelijke Nederlanden.

Later gebruikten ze de drassige gronden langs de haven om de paarden van hun postkoetsen te laten grazen. Hier verbeeldt hij zich de dynamiek die Brussel al altijd heeft gekend. Steden ontwikkelen nog steeds door complementariteit van competenties, het zijn groepen van individuen die geld verdienen met transacties. Dat stond en staat haaks op tribale reflexen.

Rust van de yogi

Het is de bedoeling dat dit hoekje stad opnieuw motor van de metropool wordt en dat begint stilaan vorm te krijgen. Frans De Keyser gelooft er alvast in. Hij gaat al even mee en zijn naam weerklinkt niet alleen in de Brusselse ondernemerswereld, maar evenzeer in de wereld van sociale economie en een aantal organisaties tot het nut van ‘t algemeen. Zonder dat dat een moeilijke spreidstand oplevert, hij is gewoon overal een buitenbeentje dat graag ergens zijn neus insteekt.

Een kwieke man, altijd in het pak. Geen zin die niet naar een anekdote leidt. Hij heeft geen uitgesproken kritiek op de stad, maar blinkt op wat werkt. Die historische verbanden, dat zoeken van lijnen die aantonen dat alles al eens is gebeurd, werkt dat geruststellend? De hem typerende monkelende glimlach speelt rond zijn mond als hij antwoordt: ‘Alleen de yogi kan gerust zijn, en dat alleen omdat hij zichzelf die rust aanpraat.’ Het zijn inderdaad toptijden voor wie zich graag zorgen maakt. De wereld is complexer dan ooit en er zit niemand bovenop de machine.

Steekspel en kaarten

Tour en Taxis is een site waarvan de opgang al decennia wordt voorspeld. Nu er effectief wordt gewerkt aan dat “gat in de stad” vind ik het moeilijk om er nog echt enthousiasme voor op te brengen. Dit stukje Brussel kan een park, woningen, en werkgelegenheid gebruiken, dat is genoegzaam gekend. Ik wil echter weten wat het effect zal zijn van zo’n nagelnieuw stadsonderdeel, met nieuwe neringdoeners. En vooral of de aanpalende wijkbewoners van die verguisde Maritiemwijk zullen kunnen meepikken uit de ruif?

‘Wat wil je graag dat ik je antwoord? Dan zal ik je dat zeggen!’ Daar schiet ik weinig mee op. Mag ik niet hopen dat het hier ooit beter wordt of is die kans gewoon echt heel erg klein? Er komt allicht geen grote omwenteling. Dat is niet erg. ‘Hoed u voor de mensen die over strijd beginnen. In een oorlog zijn er alleen maar verliezers.’

Liever dan de metafoor van het steekspel, gebruikt hij het beeld van de kaarttafel. ‘Je kan alleen de hand kaarten die je krijgt gedeeld zo goed mogelijk trachten uit te spelen.’

De serveerster verzoekt ons vriendelijk het terras te verlaten. De businesslunch wordt geserveerd.

Bruksel in kaart

Beweeg over de icoontjes op de kaart om ook Bie’s andere Brukselcolumns te lezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Coördinator van Vzw Toestand

    Bie Vancraeynest is coördinator van Vzw Toestand, een organisatie die leegstaande of vergeten gebouwen reactiveert tot tijdelijke en autonome socioculturele centra.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.