Buitenlanders kopen massaal huizen aan Kroatische kust

De vastgoedhandel langs de duizend kilometer lange kust van Kroatië groeit als kool. Dat blijkt uit informatie van de Kroatische Kamer van Koophandel. Het overgrote deel van de huizen wordt verkocht aan buitenlanders.

De prijzen van villa’s aan de Kroatische kust stegen de afgelopen vijf jaar met gemiddeld met 10 procent per jaar. De huidige prijs ligt tussen 2.100 en 6.000 euro per vierkante meter leefruimte. De populairste locatie is nog steeds Dubrovnik, zegt Dubravko Ranilovic, hoofd van de afdeling vastgoed van de Kroatische Kamer van Koophandel. Sommige mensen onderhandelen niet eens over de prijs, ze betalen gewoon wat gevraagd wordt. Het aanbod is beperkt en het is moeilijk om trends te voorspellen, omdat er weinig nieuwbouw in deze regio is.

Dubrovnik, een stad met een schilderachtig middeleeuws centrum, ligt aan het zuidoostelijke puntje van de Kroatische kust. De ‘Adriatische parel’ is al tientallen jaren een populaire toeristenbestemming. In de oude stad, begrensd door stadswallen en een fort, kosten huizen nu tot 6.000 euro per vierkante meter. Buiten de stadswallen is dat 3.400 euro.

Wie hier een huis koopt doet een goede investering, want de prijzen zijn in twee jaar tijd verdubbeld, zegt Goran Pikunic van vastgoedkantoor Aedio. In 2004 werden in Dubrovnik 2.000 huizen en appartementen verkocht. De meeste kopers kwamen uit Groot-Brittannië, Ierland en Rusland.

De vastgoedhandel is een tamelijk nieuwe markt aan de Adriatische kust. De handel draagt bij aan het herstel van de economie van het 4,5 miljoen inwoners tellende Kroatië, dat in de jaren negentig te maken kreeg met een verwoestende oorlog.

De stad Split in Dalmatië is ook populair bij buitenlandse huizenkopers. Vanuit Split vertrekken veerboten naar diverse verre bestemmingen. Sinds kort mogen ook buitenlandse vastgoedhandelaren kantoren openen in de stad. Een van hun eerste succesvolle transacties was de verkoop van een oude villa op het eilandje Ciovo, voor ruim 680.000 euro.

De vastgoedhandelaren richten zich vooral op de eilanden, in het bijzonder Hvar en zijn archipel, zegt Medenka Vidovic van het vastgoedkantoor Cvjetni Dom. Hvar, dat eveneens een middeleeuws fort heeft, is na Dubrovnik de populairste vakantiebestemming. Een van de zeven eilanden van de archipel, Pelegrin, werd onlangs te huur aangeboden aan een Italiaans consortium, op voorwaarde dat de Italianen 300 miljoen euro zouden investeren in de bouw van zes nieuwe hotels.

Hoewel toerisme met een opbrengst van 6 miljard euro de belangrijkste economische sector is voor de Kroatische economie, leidden de plannen met Pelegrin tot woede bij de bevolking. De besprekingen over de deal zijn nu tijdelijk stilgelegd. Door dit soort plannen wordt het eiland alleen maar lelijker, zegt Niko Miksic, inwoner van Hvar. Voordat hier grote hotels aan de kust werden gebouwd, hadden we een prachtige, ruige natuur. Daar is nu weinig meer van over. De hele kust wordt verkocht aan buitenlanders.

Uit een opiniepeiling van de krant Vecernji List en vastgoedkantoor Infonekretnine, bleek onlangs dat 74 procent van de ondervraagde Kroaten tegen verdere verkoop van huizen aan buitenlanders is. De sterke buitenlandse vraag drijft ook de prijzen van nieuwe huizen in het binnenland van Kroatië op, waardoor starters steeds moeilijker een betaalbaar huis kunnen vinden. Op sommige plaatsen landinwaarts zijn de prijzen in een paar jaar tijd bijna verdubbeld. Die markt wordt beïnvloed door de stijgende prijzen aan de kust, aldus Vecernji List.

Ondanks de publieke weerstand tegen de buitenlandse kopers, zijn vastgoedhandelaren blij met de belangstelling. Onder hun klanten bevinden zich onder andere de Franse oud-minister van Cultuur, Jacques Lang, oud-topfunctionaris in Bosnië Wolfgang Petritsch en de VS-vertegenwoordiger in de regio, Carl Bildt. De vastgoedhandelaren verwachten dat de huizenprijzen nog eens zullen verdubbelen als Kroatië over een paar jaar lid wordt van de Europese Unie. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.