Buitenlandse investeringen piekten in 2007

Bedrijven en beleggers investeerden in 2007 1.833 miljard dollar in het buitenland, een verbetering van het vorige record uit 2000 met ruim 400 miljard dollar. De internationale financiële crisis doet voor dit jaar een daling verwachten. Dankzij de overname van ABN-Amro maakte Nederland een enorme sprong: het kreeg na de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada van alle landen de meeste buitenlandse investeringen binnen. België valt dit jaar weg uit de top-10.
Het World Investment Report 2008 van de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad) noemt België nog altijd het meest “transnationale” land in de geïndustrialiseerde wereld. Maar België moest in 2007 de VS, Canada, China, Hongkong, Spanje, Rusland en al zijn buurlanden buiten Luxemburg laten voorgaan voor wat de instroom van buitenlandse investeringen aangaat. Nederland deed met 99 miljard dollar een record optekenen. De overname van ABN-Amro door een consortium van drie Europese banken nam daarvan 98 miljard dollar voor zijn rekening.
Voor de uitgaande investeringen doen ook Italië, Japan, Luxemburg en Zwitserland het beter dan België. Nederland staat nog wat lager op de lijst. België speelt mee in de eerste liga van de buitenlandse investeringen dankzij de talrijke coördinatiecentra van transnationals die in ons land gevestigd zijn.

Records


De geïndustrialiseerde wereld (exclusief de transitielanden) trok in 2007 voor 1248 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen aan. De ontwikkelingslanden presteerden met bijna 500 miljard dollar ook heel sterk. Azië blijft de grootste bedragen aantrekken, maar de stijging van de grondstoffenprijzen deed ook Latijns-Amerika een sprong vooruit maken naar 126 miljard dollar.
Ook Afrika deed met 53 miljard dollar beter dan ooit tevoren. Investeringen in Afrika leveren volgens de Unctad de hoogste return op binnen alle ontwikkelingslanden. Zelfs de Minst Ontwikkelde Landen trokken voor 13 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen aan, ook al een record.
De ontwikkelingslanden worden ook een steeds belangrijkere bron van buitenlandse investeringen. Voor het recordbedrag van 253 miljard dollar zijn vooral Aziatische bedrijven verantwoordelijk.

Transnationals


Een belangrijke factor in de toename van de buitenlandse investeringen waren grote transnationale bedrijven die hun buitenlandse activiteiten opdreven. De Unctad telt 79.000 transnationale ondernemingen die ongeveer 790.000 buitenlandse dochterondernemingen hebben. Samen hebben die bedrijven 82 miljoen mensen in dienst, die in 2007 goed waren voor ongeveer 11 procent van het bruto binnenlands product in de wereld.
De internationale financiële crisis die in de tweede helft van 2007 inzette, deed de buitenlandse investeringen niet meteen in elkaar storten. Een aantal grote internationale overnames die de cijfers opdreven, vonden nog in de herfst van 2007 plaats. Voor 2008 verwacht de Unctad een terugval met ongeveer 10 procent. De groei in de geïndustrialiseerde wereld en de bedrijfswinsten lopen terug en het is voor bedrijven moeilijker om aan geld te komen. Het aantal overnames en fusies lag in de eerste helft van 2008 al 29 procent lager dan in diezelfde periode in 2007. Volgens de Unctad zullen de geïndustrialiseerde landen meer inboeten dan de ontwikkelingslanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.