Bulgaarse boeren eisen overheidssteun

Duizenden kleine Bulgaarse boeren protesteren al een week tegen de stopzetting van overheidssubsidies en stijging van de productiekosten. Daardoor zou het vrijwel onmogelijk zijn te overleven.
Al sinds begin dit jaar is het onrustig onder de boeren, maar afgelopen week namen de protesten in hevigheid toe. Boeren blokkeerden wegen in het noorden en zuidoosten van het land, lieten melk weglopen over straten en slachtten vee. Enkele demonstranten verhuisden hun vee naar Griekenland, bedoeld als een signaal dat ze in hun eigen land geen toekomst meer zien.
De hernieuwde woede is een gevolg van een besluit van de Europese Unie om Bulgarije bijna 800 miljoen euro hulpgeld te onthouden, omdat de nationale autoriteiten Europees geld slecht zouden beheren. Van die 800 miljoen euro was 100 miljoen bestemd voor ontwikkeling van de landbouw.
Bulgaarse boeren behoren tot de armste van de Europese Unie. Ze krijgen weinig subsidie: 10 cent per liter koeienmelk. Omdat de prijzen van brandstof en veevoer het afgelopen jaar sterk gestegen zijn, is dat volgens de boeren niet meer voldoende om hun bedrijf te kunnen laten voortbestaan. De Bulgaarse regering heeft bovendien de betaling van deze subsidie van 10 cent in februari van dit jaar stopgezet.
Kleine boeren
De boeren eisen nu dat de overheid dertig miljoen euro aan subsidies, waar zij in 2007 recht op zouden hebben gehad, alsnog uitbetaalt. Ze willen dat de subsidie voor koeienmelk verhoogd wordt naar 20 cent en die van schapen- en buffelmelk naar 25 cent per liter. De Bulgaarse regering heeft aangekondigd de dertig miljoen euro te zullen betalen, maar alleen als Brussel dat goedkeurt. Anders kan Bulgarije beschuldigd worden van het geven van overheidssteun aan de boeren. Bulgarije moet het bedrag zelf ophoesten, aangezien de EU de steun heeft geblokkeerd. De boeren zijn er echter nog niet van overtuigd dat de regering de belofte nakomt. “De overheid wijst altijd naar Brussel”, zegt Adrian Tsakonski van de Nationale Vereniging voor Melkproducenten.
Ongeveer 70 procent van alle melk en vlees in Bulgarije wordt geproduceerd door kleine boeren. Vaak hebben ze niet meer dan drie dieren. Deze boeren kunnen de stijgende productiekosten niet bijbenen. Volgens Tsakonski zijn sinds begin 2007 zo’n 100.000 dieren geslacht omdat de boeren geen geld meer hadden voor veevoer. De Vereniging wijst er op dat de meeste boeren alleen kunnen overleven door zich aanzienlijk in de schulden te steken. Voor een melkveehouder zou dat gaan om bedragen van 25.000 tot 50.000 euro per jaar.
De boeren klagen dat de grote detailhandelaren, die de markt beheersen, hen dwingen melk te leveren tegen prijzen die de productiekosten niet dekken. “We kunnen de melk niet direct op de markt brengen vanwege de kwaliteitseisen. En de techniek om dat proces zelf in handen te nemen, is te duur”, zegt Anelia Apostolova uit Izvor, een dorp vlakbij de hoofdstad Sofia. De familie Apostolava heeft drie koeien. Daar kan het gezin nauwelijks van bestaan, zegt ze. “We gebruiken een deel van de melk zelf en de rest gaat naar de melkfabriek. Maar we worden afgezet.”
Garantieprijs
Van de 130.000 melkproducenten die onder de Nationale Vereniging van Melkproducenten vallen, hebben er maar 1.680 faciliteiten om kwaliteitsmelk te produceren die direct verkocht kan worden. Investeringen in ontwikkeling van het platteland zijn essentieel voor het overleven van de boeren, zegt Dilyana Slavova, directeur van de Vereniging. “De enige manier om de boeren te laten overleven, is investeren in nieuwe productietechnieken die ervoor zorgen dat ze aan de kwaliteitseisen van de EU kunnen voldoen.” De 100 miljoen euro die Bulgarije vorige maand misliep, had aan dat soort projecten besteed kunnen worden.
Bulgaarse boeren willen van de overheid ook een garantieprijs van 40 cent voor hun melk, 15 eurocent meer dan de huidige prijs. Boeren in andere Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, vroegen eerder dit jaar hun regeringen om dezelfde beschermingsmaatregelen. De Bulgaarse regering heeft echter al aangekondigd niet te kunnen interveniëren in het proces dat de prijs bepaalt. “Dat is praktisch onmogelijk omdat we te maken hebben met een markteconomie en een gezamenlijke landbouwmarkt”, zei vice-minister van Landbouw Svetla Bachvarova.
Het landbouwbeleid van de EU - waar Bulgarije in 2007 bij aanhaakte - is erop gericht de boeren meer marktgevoelig te maken. Overheidsinterventie bij de prijsbepaling is volgens de nieuwe regels niet acceptabel, stelt de Bulgaarse overheid.
Afrika
De roep om liberalisering is een gevolg van het Europese beleid dat er in de afgelopen decennia toe leidde dat Europese boeren met hun gesubsidieerde producten Afrikaanse boeren uit de markt drukten. De boeren in Bulgarije vormen echter nauwelijks een bedreiging voor de wereldmarkt. Sinds de jaren negentig nam de productie van melk en vlees aanzienlijk af. Momenteel telt het land nog 1,6 miljoen schapen. In de jaren negentig waren dat er nog negen miljoen. Bulgaarse boeren bezaten in 1990 1,7 miljoen stuks rundvee, nu hebben ze nog 650.000 runderen onder hun hoede. Slechts 3 tot 4 procent van de boeren kan tot de grote producenten worden gerekend.
De meeste melkproducten zijn bestemd voor de binnenlandse markt. Bulgarije exporteert voornamelijk kaas, zegt Dilyana Slavova. Die kaas gaat naar de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en enkele Arabische en Europese landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.