Bulgaarse overheid onder zware druk over transgene gewassen

De kans dat de Bulgaarse overheid een nieuwe wet over transgene gewassen goedkeurt, wordt steeds kleiner. Acties van milieugroeperingen en het publiek dreigen roet in het eten te gooien.
In januari stemde het Bulgaarse parlement in eerste lezing in met wetgeving die het verbouwen van transgene gewassen toelaat. Het definitieve besluit is er echter nog niet en in de afgelopen weken werd het Parlementaire Milieucomité onder zware druk gezet om een vijfjarig moratorium op de teelt van transgene gewassen in te voeren. Ook zou er een verbod moeten komen op het aanleggen van proefvelden in de buurt van bijenkorven en traditionele gewassen.
Milieuactivisten willen zelfs dat de nieuwe wet helemaal van tafel gaat, in plaats van deze door middel van een moratorium vijf jaar uit te stellen.
Bulgarije heeft een wet uit 2005 waarin de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen geregeld is. De nationale autoriteiten beschouwen die wetgeving echter als te beperkend en teveel in strijd met de Europese wetgeving. Daardoor zou Bulgarije niet kunnen concurreren op de Europese markt.
Volgens de wet uit 2005 is het “bewust in het leefmilieu en op de markt brengen” van transgene tabak, wijnstruiken, katoen, damascusrozen, tarwe en alle typen groenten en fruit verboden. Hetzelfde verbod geldt voor genetisch gemodificeerde organismen die niet zijn goedgekeurd door Europese lidstaten.

Etikettering


In januari stemde het Bulgaarse parlement in met een wetswijziging die het aantal gewassen waarmee testen mogen worden uitgevoerd, uitbreidt. Ook de afstand tussen de proefvelden en traditionele of biologische gewassen mocht kleiner worden.
Volgens Preslav Borissov, plaatsvervangend minister van Landbouw en Voedsel, is een verruiming van de wet nodig omdat ook andere Europese landen voortgang boeken transgene voedselgewassen. “Ik wil ook niet dat mijn kinderen genetisch gemanipuleerd voedsel eten, maar dat is geen reden om transgeen voedsel te verbieden”, zei hij in een verklaring tegenover het Bulgaarse persbureau BTA.
Tegenstanders van de plannen vrezen dat voedsel en diervoerder door de nieuwe wetgeving sneller vervuild raakt met transgene organismen. Ook wijzen ze op de gebrekkige wetgeving op het gebied van etikettering van producten in Bulgarije.
Volgens het Bulgaarse Bureau voor Voedselveiligheid bevatte 7 procent van het Bulgaarse voedsel tussen 2004 en 2009 meer dan 0,9 procent genetisch gemanipuleerde inhoud, zonder dat dit op het etiket was aangegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.