Burgemeester New York wil windmolens op wolkenkrabbers

Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, heeft een ambitieus energieplan voorgesteld. Hij wil onder meer windmolens en zonnepannelen plaatsen op de bruggen en wolkenkrabbers van de stad en gebruik maken van de getijden om energie op te wekken.
Bloomberg onthulde zijn plannen op een top rond groene energie in Las Vegas. Hij refereerde tijdens zijn toespraak aan de stroompannes in augustus 2003. Toen zaten vijftig miljoen inwoners in de VS en Canada zonder stroom en moesten duizenden mensen gered worden uit liften, treinstellen en metro’s. “We leerden toen dat we onze eigen vijand zijn als we niet goed zorgen voor onze infrastructuur”, zei hij.
De New Yorkse burgemeester ziet daarom heil in nucleaire energie, maar hij is ook vastbesloten om de stad groener te maken tegen 2030. “We willen van New York de meest groene stad in het land maken”, zei hij, en hij riep riep privébedrijven op om voor 19 september concrete voorstellen in te dienen.
Bloomberg verwacht dat zonnepanelen op de New Yorkse daken 20 procent van de elektriciteitsbehoefte van de stad kunnen leveren. Hij denkt ook aan windmolens op de bruggen en wolkenkrabbers van de stad. “We kunnen bovendien het enorme potentieel van windenergie in de Atlantische Oceaan aanboren”, zei hij. “Windmolenparken voor de kust kunnen ongeveer twee keer zoveel energie leveren als hun equivalenten op land.”
De turbines zouden geplaatst moeten worden voor de kust van Queens, Brooklyn en Long Island. Over ongeveer tien jaar zouden ze 10 procent van de elektriciteit in de stad kunnen leveren. Tot slot wil de burgemeester stroom opwekken met de getijdenstroming van de grote rivieren van de stad. Proefprojecten in de Hudson hebben goede resultaten opgeleverd, aldus de burgemeester.
Belasting
In zijn toespraak nam Bloomberg, die niet tot de Republikeinse of Democratische partij behoort, ook de Amerikaanse nationale politici op de korrel. Die zouden teveel hun best doen om bij de kiezer in het gevlei te komen en geen echte maatregelen nemen om de energiecrisis op te lossen. Bloomberg zelf kiest resoluut voor een belasting op CO2-uitstoot. “Sommigen willen een cap-and-trade systeem om de uitstoot van CO2 te verminderen”, zei hij. “Maar dat is zoals drie bochten naar rechts nemen, in plaats van één naar links.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.