Burgernetwerken vallen in de prijzen

Drie burgernetwerken (StRaten-Generaal, Ademloos en Staten-Generaal van Brussel) winnen dit jaar de Prijs voor de Democratie, een initiatief van Democratie 2000 en Trefpunt. François Houtart wordt bekroond met de prijs Jaap Kruithof 2010 voor zijn streven naar sociale rechtvaardigheid.
  • Ademloos E Ademloos
Democratie 2000 wil de burgerinitiatieven bekronen omdat ze erin geslaagd zijn de politieke agenda gevoelig te beïnvloeden: ‘De kwaliteit van de democratie hangt af van de kwaliteit van het debat. Daartoe is de actieve inzet van een goed geïnformeerde civiele maatschappij essentieel. StRaten-Generaal en Ademloos in Antwerpen en de Staten-Generaal van Brussel hebben een belangrijke bijdrage geleverd tot de uitbouw van een kwaliteitsvolle participatieve democratie’, zegt de jury.

Sociale verandering


De prijs Jaap Kruithof, die voor de tweede keer wordt uitgereikt, gaat naar François Houtart. Volgens de jury omdat hij streeft naar sociale verandering met als doel sociale rechtvaardigheid, en daarbij open staat voor nieuwe ideeën en inzichten.
‘Houtart is voor iedereen die streeft naar een andere wereld een inspiratiebron, niet enkel door zijn grenzeloze intellectuele inzet, maar ook door zijn menselijkheid, zijn vriendelijkheid, zijn beschikbaarheid voor anderen, kwaliteiten die de linkerzijde in België en in Europa bijzonder goed kan gebruiken.’
De prijzen worden op woensdag 21 juli om 19u30 op het Groot podium Bij Sint-Jacobs (Gent) uitgereikt aan de laureaten.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift