Burgeroorlog jaagt kinderen de straat op

Duizenden dakloze kinderen in Irak proberen te overleven door te bedelen, te stelen of door voedsel te zoeken in vuilnis. Het merendeel van die kinderen leefde vier jaar geleden nog thuis met hun familie.
Ahmed is wees en trekt samen met zijn twee broers en zus dagelijks de straat op. Ze staan aan een verkeerslicht langs een drukke weg en bedelen om geld. In augustus 2004 kwam Ahmeds moeder om het leven bij een Amerikaans bombardement in Fallujah, zijn vader overleed in april 2005 aan een nierziekte. “Ze zijn dood, maar mijn broers zorgen goed voor mijn zus en ik”, zegt Ahmed aan IRIN. “We zijn gelukkig ook al slapen we in open lucht.”
De slechte economische situatie in het land ligt volgens de ngo Coordination Committee in Iraq (NCCI) aan de basis van de stijging van het aantal straatkinderen. De werkloosheid stijgt en kinderen verlaten de schoolbanken om het inkomen van hun ouders aan te vullen. Volgens de recentste studies leven 5,6 miljoen Irakezen onder de armoedegrens.
“De economische situatie van de Irakezen gaat er maand na maand op achteruit. Veel families gebruiken hun kinderen om een aanvullend inkomen te hebben. De kinderen moeten daarvoor de straat op om te bedelen, of moeten uit werken”, zegt Cedric Turlan, de woordvoerder van NCCI aan IRIN.
De veiligheidssituatie in het land zorgt er ook voor dat twee op de drie Iraakse kinderen niet meer naar school gaan. Voor de Amerikaanse invasie in 2003 gingen ze zowat allemaal. De meeste ouders vinden de weg naar school te gevaarlijk of hebben geen geld meer voor onderwijs. “Wanneer kinderen niet meer naar school gaan is er niets waarmee je hen van de straat kan houden”, zegt Turlan.
Het Iraakse ministerie van Arbeid en Sociale Zaken probeert, samen met verschillende ngo’s, financiële en sociale steun te verlenen aan gezinnen om te verhinderen dat de kinderen de straat worden opgestuurd of moeten werken. Volgens Turlan zijn de fondsen echter gevoelig gedaald.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.