Burgers ontvluchten gevechten in Pakistaans stammengebied

“We zitten twee dagen in dit kamp. Mijn dochter bevindt zich nog in Loi Sam, dat wij verlaten hebben vanwege de hevige bombardementen door het leger”, getuigt Gul Pari, die op de vlucht sloeg voor gevechten in het ontvlambare Bajaur, een stammengebied aan de noordelijke grens van Pakistan.
“Toen we vertrokken, had mijn achtjarige dochter hevige buikpijn, waardoor ze bij haar grootmoeder achterbleef”, vertelt de ongeruste moeder die in Boven-Dir verblijft in een vluchtelingenkamp van de regerende Nationale Awami Partij.
Ontheemden
Het Pakistaanse leger heeft een operatie gelanceerd tegen Talibanstrijders die zich schuilhouden in de Federaal Bestuurde Stammengebieden, waar Bajaur deel van uitmaakt. Tienduizenden mensen vluchtten naar het naburige Boven-Dir, een district in de Noordwestelijke Grensprovincie.
“Ongeveer 12.000 gezinnen hebben Bajaur verlaten”, meent Anwarullah Khan, correspondent van de grootste Pakistaanse krant Dawn. Khan is dinsdag zelf Boven-Dir ontvlucht en stelt dat bij hevige bombardementen en artillerievuur in de voorbije dagen ongeveer twintig burgerslachtoffers vielen in de dorpen Loi Sam, Banda Rashakai, Sadiqabad, Inayat Killey, Tang Khata en Charmang.
Alle scholen werden gesloten en omgebouwd tot kampen in de gebieden Munda, Jandol, Samar Bagh, Mayar en Talash van Boven-Dir. De organisatoren van het Al Khidmat-kamp, door de partij Jamaat Islami opgericht, tellen naar eigen zeggen 50.000 ontheemden. “We zorgen voor voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen”, legt voormalig minister van de Noordwestelijke Grensprovincie en provinciehoofd van Jamaat Islami, Sirajul Haq, uit.
“De bevolking is niet alleen naar Beneden- en Boven-Dir getrokken, ook naar Peshawar, Mardan, en Charsadda” aldus de minister van Informatie in de Noordwestelijke Grensgebieden, Mian Iftikhar Hussain.
Wetteloosheid
Het geweld stak de kop op toen de Pakistaanse Talibanstrijders op 8 augustus ongeveer tweehonderd soldaten die Loi Sam wilden binnengaan, onder vuur namen. Strijders bezetten Loi Sam, het handelscentrum van Bajaur, tien maanden geleden. Op 9 augustus reageerde het leger met hevige bombardementen. Het gebied ligt nu bezaaid met dode lichamen uitgebrande autowrakken.
De wetteloosheid in de grensgebieden neemt toe nu de Taliban in Afghanistan sterker worden. Honderden strijders van Taliban en al-Qaeda staken eenvoudig de grens over naar Pakistan nadat buitenlandse troepen onder leiding van de Verenigde Staten eind 2001 het bewind in Kaboel ten val brachten. De Amerikanen zetten Pakistan onder druk de opstandelingen in zijn grensgebieden aan te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.