Burgerwachten hinderen vredesproces in Nepal

Jonge aanhangers van de Communistische Partij van Nepal - Marxistisch (CPN-M) handhaven naar eigen inzicht de orde in het land. Tot ongenoegen van mensenrechtenactivisten, verdedigde premier Pushpa Kamal Dahal deze acties in het parlement.

Voor de activisten wijst de goedkeuring van Dahal erop dat een snel herstel van de orde in het land er niet in zit. De premier rechtvaardigde de acties van de Jonge Communistische Liga (YCL), de jongerenafdeling van zijn partij, deze week met het argument dat de Nepalese politie alleen het werk niet aankan. 

Die verklaring moedigt volgens activisten en waarnemers niet alleen de YCL aan om het recht in eigen handen te nemen, maar ook jongerenbewegingen van rivaliserende politieke partijen. Naasat de CPN(M) heeft ook de Communistische Partij van Nepal - Verenigd Marxistisch-Leninistisch (CPN-UML) een jongerenafdeling, Jongerenkracht (YF). Oppositiepartij de Nepalese Congrespartij is bezig met de oprichting van de Tarun Dasta (Jongerengroep). 

Deze proliferatie van jongerengroepen wordt gezien als een belemmering voor een spoedig herstel van de rust in een land dat herstelt van een burgeroorlog die tien jaar duurde. Bij die oorlog kwamen meer dan 13.000 mensen om. Conflicten tussen rivaliserende jongerengroepen doen serieus twijfel rijzen over de voortgang van het vredesproces in Nepal. 

“Met al deze groepen die op eigen houtje het recht handhaven, valt de Nepalese politiek terug in een primitief stadium”, zegt professor Krishna Khanal, een politiek analist. “Als deze trend doorzet, blijven mensen voortdurend in angst leven. Ze tasten de vrijheid van de burgers aan.” 

Legitimatie van geweld

Op 6 september sloten YF-leden een bosbouwambtenaar in het district Banke op in zijn kantoor, als straf voor het uit hechtenis vrijlaten van iemand die betrokken zou zijn geweest bij illegale houthandel. Zowel de YF als de YCL spelen eigen rechter als het gaat om de bestraffing van ambtenaren die betrokken zouden zijn geweest bij corruptie. 

Purusottam Dahal, voorzitter van de Human Rights and Peace Society, noemt dit misbruik van mensenrechten. “Deze jongeren legitimeren gewelddadige activiteiten door mensen te terroriseren en het recht in eigen handen te nemen”, zegt Dahal. “Daar moeten we onze stem tegen verheffen.” 

Volgens Gokarna Bista, coördinator van de jongerenafdeling van de CPN-UML, is het idee achter de burgerwachten om jongeren meer verantwoordelijkheidsbesef bij te brengen als het gaat om sociale verandering en sociaal onrecht. Chandra Bahadur Thapa, leider van de YCL in de Vallei van Kathmandu, beweert dat de YCL-leden aan ontwikkelingswerk doen, zoals het aanleggen van infrastructuur en landbouwontwikkeling. Bista en Thapa ontkennen dat de jongerenbewegingen mensenrechten schenden en voor eigen rechter spelen. 

De Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) maakt zich echter ernstig zorgen over de ontwikkelingen, vooral over de oprichting van nieuwe groepen naar het voorbeeld van de YCL. 

Die groepen, zoals Tarun Dasta en Madhesh Brigade, de jongerentak van het Madhesi Janadhikar Forum, zouden onder meer betrokken zijn geweest bij het in beslag nemen van particuliere bezit, ontvoering, afpersing en versperring van autowegen. “Zelfs al zouden dergelijke groepen worden opgericht met goede bedoelingen, dan nog ondermijnen hun activiteiten de vrede en veiligheid en de rechten van de gewone burgers”, stelt de NHRC. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.