Burkina Faso treedt zwaar op tegen politiegeweld

Drie agenten die in februari verantwoordelijk waren voor de dood van een tiener, hebben van de rechter in Burkina Faso zware straffen gekregen. Een belangrijke stap in de strijd tegen de straffeloosheid, menen studentenleiders en activisten.

Vorige week werden in Ouagadougou, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land, de politieagenten Belibi Nébié en Béma Fayama veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Ze zijn schuldig bevonden aan het opzettelijk slaan en verwonden van Justin Zongo, een scholier die later overleed aan zijn verwondingen. Politieofficier Narcisse Roger Kaboré kreeg acht jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het incident.

Ambroise Farama, advocaat van Zongo’s familie, is tevreden. “Gerechtigheid is geschied nu de verantwoordelijken voor zijn dood werden aangewezen. Het was de bedoeling van deze rechtszaak om de ordehandhavers eraan te herinneren dat ze niet willekeurig iemand mogen aanhouden en martelen.” De familie had een symbolische frank schadevergoeding geëist.

Rellen

De dood van Justin Zongo op 20 februari in Koudougou leidde tot gewelddadige betogingen in het hele land. Daarbij werden openbare gebouwen in brand gestoken, raakte heel wat privébezit vernield en kwamen zes mensen om het leven, ook een politieofficier.

De autoriteiten hadden Zongo’s dood eerst aan een hersenvliesontsteking toegeschreven, maar trokken die bewering in na de rellen en de druk van mensenrechtenorganisaties. Er werd een onderzoek naar zijn dood ingesteld, dat de politie verantwoordelijk achtte voor de dood van de tiener.

“Essentieel is dat ze hebben erkend dat Justin niet gewoon aan meningitis overleden is. Deze hersenvliesontsteking was het gevolg van zijn verwondingen”, verklaart Kisito Dakuyo, hoofd van de Mensenrechtenbeweging in Burkina Faso (MBDHP) in de centraal gelegen provincie Boulkiemdé.

Dood van Arnaud Somé

De nationale MBDHP-voorzitter, Chryzogome Zougmonré, ziet een parallel tussen Justin Zongo en Arnaud Somé, een 23-jarige die in juli 2010 in verdachte omstandigheden stierf. Somé overleed nadat hij door de politie was aangehouden voor cannabisbezit. De politie werd ervan beschuldigd hem te hebben gemarteld en ook toen kwam de bevolking dagenlang op straat tijdens gewelddadige rellen.

In juni werden twee leden van het politiekorps schuldig bevonden aan de slagen die Somé fataal waren geworden en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Het verdict geeft mensenrechtenactivist Dakuyo nieuwe hoop op gerechtigheid in andere zaken, zoals de onopgeloste moord op Norbert Zongo, een journalist die meer dan tien jaar geleden om het leven kwam. “We geloven dat er schot in andere lopende zaken kan komen. Onze bevolking snakt naar gerechtigheid”, meent Dakuyo.

“We stellen al lang vast dat sommige politieagenten verdachten afranselen. Dit moet ophouden, want in een rechtstaat kunnen we niet tolereren dat er dagelijks burgers worden mishandeld”, vindt ook Zougmonré.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.