Burundese journalisten de mond gesnoerd door nieuwe mediawet

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft op dinsdag 4 juni een nieuwe mediawet goedgekeurd, die journalisten dwingt om hun bronnen vrij te geven. De wet verbiedt hen ook om berichten te publiceren die de nationale veiligheid in het gedrang kunnen brengen.

De nieuwe mediawet gaat meteen van kracht, dat liet de woordvoerder van president Nkurunziza, Leonidas Hatungimana, weten. Verder had hij geen commentaar, dat meldt het persbureau Reuters. De wet werd eerder al goedgekeurd in het parlement en in de senaat, voor dat de president hem ondertekende.

De mediawet krijgt heel wat kritiek van reporters en rechtengroeperingen. Reporters zonder Grenzen zei aan Reuters dat de wet Burundi 20 jaar terug in de tijd katapulteert. ‘Het is een zwarte dag voor het recht op vrijheid van informatie’, zei de campagnegroep in een persbericht.

De nieuwe wet verbiedt media om te berichten over verhalen over nationale defensie, openbare veiligheid, staatsveiligheid en over de lokale wisselkoers.

Diegenen die de wet overtreden kunnen boetes tussen 2.000 en 6.000 dollar krijgen. Dat is beduidend hoger dan de jaarlonen van de meeste Burundese journalisten, schrijft Reuters.

Forum van krant stilgelegd

De Burundese Nationale Raad voor Communicatie (een tak van de Burundese regering, waarvan de leden door de president worden benoemd) heeft het online forum van de populaire krant Iwacu geschorst, meldt Human Rights Watch. Reacties van lezers op het forum zouden volgens de Raad voor Communicatie wettelijke bepalingen overtreden hebben, zodat ‘de nationale eenheid, openbare orde en veiligheid in het gedrang kwam’. Ook ‘aansporen tot etnische haat, rechtvaardiging van misdaden en beledigingen jegens het staatshoofd’ waren argumenten om het forum te sluiten.

‘De beslissing van de Raad voor Communicatie om een lezersforum te schorsen is onnodig hardhandig en afstraffend’, zei Daniel Bekele, directeur van de Afrika-afdeling van Human Rights Watch.

‘Ik begrijp dat mensen problemen kunnen hebben met individuele opmerkingen op het forum,’ gaat Bekele verder, ‘maar het nieuwsforum kan niet verantwoordelijk geacht worden voor de mening van lezers. Zeker niet wanneer er niet concreet gezegd is geweest wat nu precies voor een bedreiging zorgde.’

Als reactie op het afsluiten van het forum heeft de krant Iwacu zijn volledige website afgesloten. De reden daarvoor is volgens de redactie dat de interactieve dialoog met de lezer een fundamenteel onderdeel is van de website en van de filosofie om het democratische debat aan te moedigen. Dat schrijft The Guardian.

Nog tot 1 juli zou het forum afgesloten zijn. 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3148   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift