Burundi dreigt 32 internationale NGO's uit te wijzen

32 van de 95 internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) in Burundi kunnen het land worden uitgezet omdat ze geen jaarrapport bezorgd hebben aan de Burundese overheid. Dat zegt Espérance Niyonemeza, hoofd van het nationale bureau voor de coördinatie van internationale ngo’s binnen het Burundese ministerie van Buitenlandse Zaken.
Om welke ngo’s het precies gaat werd niet bekendgemaakt. Niyonemeza zei dat toen haar regering in augustus 2005 aan de macht kwam, diverse internationale ngo’s niet bleken te voldoen aan de overheidsvoorwaarden. Haar bureau is samen met andere ministeries de zaak aan het onderzoeken en plant terreinbezoeken aan de ngo’s die geen verslagen indienden. De kans bestaat dat Burundi het voorbeeld volgt van buurland Rwanda. Dat wees na de genocide van 1994 diverse ngo’s de deur omdat ze ineffectief waren of zich niet aan de wet hielden.

Burundi herstelt van 13 jaar burgeroorlog die de economie in het slop bracht en de meerderheid van de bevolking in de onmogelijkheid in hun eigen basisnoden te voorzien.

De directeur van het Burundese internationale ngo-netwerk, Kassie McIlvaine, zegt dat de overheid zich voorheen nauwelijks bemoeide met de ngo’s, maar dat de huidige overheid wil proberen zorgen dat de actoren gecoördineerd werken zodat de beperkte middelen het effectiefst worden ingezet. McIlvaine is ook hoofd van de Burundese afdeling van CARE International, een NGO. Ze zegt wel dat de nieuwe richtlijnen gestroomlijnd moeten worden, omdat verschillende ministeries nu soms elk een rapport in hun eigen format vragen, wat voor tijdsverlies zorgt.

Andere ngo-vertegenwoordigers vinden dat de eisen van de overheid te ver gaan. MDG8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift