Bush hardleers in begroting 2008

Meer geld voor defensie, minder voor natuurbescherming en gezondheidszorg en vrij baan voor oliewinning in een groot natuurgebied in Alaska. In zijn begroting voor het komende belastingjaar houdt de Amerikaanse president George W. Bush vast aan zijn omstreden koers.
De Amerikaanse regering wil van oktober 2007 tot september 2008 2.900 miljard dollar uitgeven. Bijna 700 miljard daarvan zou opgaan aan militaire uitgaven. De Amerikaanse oorlogsinspanningen in Irak en Afghanistan zullen volgens het Witte Huis veel geld blijven opslokken.
Een andere prioriteit is de energievoorziening van de VS. Het ministerie van Energie heeft volgens president Bush 24,3 miljard dollar nodig. Een deel van dat geld gaat naar initiatieven om meer stroom op te wekken met het traditioneel sterk vervuilende steenkool en in nieuwe kerncentrales. Maar er is ook een bescheiden budget voor hernieuwbare energiebronnen en zuinigere auto’s. Milieubeschermers steigeren dan weer bij het voornemen om in een deel van Arctic National Wildlife Refuge, een reservaat in Alaska, olie- en gaswinning toe te staan.

Begrotingstekort


De Amerikaanse regering maakt zich sterk dat ze het indrukwekkende begrotingstekort zal kunnen terugdringen. Op 1 oktober zou het nog 244 miljard bedragen, en tegen 2012 zou het gat helemaal kunnen zijn dichtgereden.
Daarvoor geeft Bush onder meer een aanzet om de komende vijf jaar 66 miljard dollar te besparen op Medicare, de openbare ziekteverzekering voor gepensioneerden en gehandicapten, en 12 miljard dollar op Medicaid, een gezondheidsprogramma voor kinderen en arme Amerikanen.
Er is ook minder geld voor het Weatherization Assistance Program, een initiatief dat arme gezinnen helpt hun huis beter te isoleren, en voor Amtrak, een belangrijke uitbater van het Amerikaanse spoornet. In het totaal hakt de regering 1,5 miljard dollar weg op begrotingsposten die met natuurbescherming en natuurlijke hulpbronnen te maken hebben.
De begroting moet nu uitgebreid besproken worden in het Amerikaanse parlement. De goedkeuring kan nog lang op zich laten wachten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.