Bush minst inspirerende wereldleider

De Amerikaanse president George W. Bush heeft niet alleen in eigen land te kampen met een imagoprobleem. Maar liefst 60 procent van de wereldbevolking heeft geen of weinig vertrouwen in de president, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van WorldPublicOpinion in twintig landen die goed zijn voor twee derde van de wereldbevolking.
Twee op drie respondenten in de landen zeiden dat ze “geen” of “niet al te veel” vertrouwen hadden in Bush wat betreft zijn capaciteit om de juiste beslissingen te nemen in internationale thema’s. Bush scoort daarmee veruit het slechtste van acht leiders in het onderzoek dat maandag gepubliceerd werd door WorldPublicOpinion.org (WPO).
Het gebrek aan vertrouwen in Bush’ leiderschap was vooral sterk in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, maar ook in de traditionele Amerikaanse bondgenoten in West-Europa. Zo scoorde de president in twee landen die hij de voorbije week nog bezocht, Groot-Brittannië en Frankrijk, erg slecht met respectievelijk 77 en 85 procent negatieve reacties.
Bush haalde een negatieve score in zestien van de negentien landen buiten de VS. Enkel Pervez Musharraf deed het slechter wat het aantal landen betreft, maar zijn gemiddelde score, 54 procent, was niet zo slecht als die van de Amerikaanse president. Derde in rij is de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad met 52 procent.
De winnaar van de enquête is VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon, die meer positieve dan negatieve beoordelingen kreeg in negen landen. Toch een twijfelachtige overwinning, want Ban haalde een gemiddelde van amper 35 procent positieve reacties, tegenover 38 procent van de respondenten die geen of weinig vertrouwen in hem hebben. Toch scoort hij daarmee drie keer beter dan eerste eredame, de Britse premier Gordon Brown, die in zes landen een overwegend positieve beoordeling kreeg.

Geen plaatsvervangers


“Er is een wereldwijd wantrouwen tegenover George Bush, en daardoor is een internationaal machtsvacuüm ontstaan”, zegt Steven Kull van WPO. “Maar er is nog geen vervanger opgestaan om die plaats in te vullen. Hu Jintao en Vladimir Poetin zijn populair in sommige landen, maar ze worden nog altijd meer gewantrouwd. De landen die achter die leiders staan, zijn ook niet georganiseerd in clusters die een betekenisvol blok kunnen vormen.”
De resultaten van het WPO-onderzoek bevestigen een ander recent grootschalig onderzoek door het Pew Global Attitudes Project. Dat concludeerde dat de houding tegenover de VS licht verbeterd is in 2007, maar dat de negatieve visie op Bush zelf erg sterk gebleven is, met name in Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.
Uit dat onderzoek bleek ook dat een grote meerderheid van de respondenten die de verkiezingsstrijd in de VS volgde, meer vertrouwen had in de democratische kandidaat Barack Obama dan in zijn Republikeinse rivaal John McCain. De onderzoekers gingen er van uit dat McCain in de ogen van de wereldbevolking teveel gezien wordt als een opvolger van Bush.
De Chinese president Hu deed het vooral goed in Zuid-Korea (56 procent), Iran (52 procent) en Egypte (47 procent), maar kreeg erg negatieve reacties in de Palestijnse gebieden (82 procent), de VS (79 procent), Jordanië en Turkije. Poetin kreeg veel lof in Azië, met name in China (75 procent) en Zuid-Korea (54 procent). De meest negatieve reacties kwamen uit de Palestijnse Gebieden (85 procent), Frankrijk (76 procent) en de VS (71 procent).
Opvallend is ook dat de Franse persident Sarkozy het slechter doet dan zijn voorganger Chirac. Vooral in het Midden-Oosten vindt een meerderheid dat Sarkozy de Franse politiek dichter bij die van Washington gebracht heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.