Bush moet knokken voor extra troepen voor Irak

De Amerikaanse president George W. Bush kondigt volgende week waarschijnlijk aan dat hij 20.000 soldaten extra naar Irak zal sturen. Die moeten de opstand in Bagdad en de provincie al-Anbar de kop indrukken. Maar Bush krijgt het moeilijker dan verwacht om zijn wil door te drijven.
De nieuwe Democratische meerderheid in het Huis Van Afgevaardigden en de Senaat is tegen het plan om de troepenmacht van 140.000 manschappen in Irak nog uit te breiden. Tegelijk uit een groeiend aantal Republikeinen en zelfs trouwe aanhangers van Bush bedenkingen bij het voornemen.

“Bagdad heeft nood aan verzoening tussen sjiieten en soennieten”, zegt de Republikeinse senator Norm Coleman die net terug is uit Irak. “Meer Amerikanen als schietschijven zijn niet nodig.”

Zelfs de oerconservatieve voormalige luitenant-kolonel Oliver North zegt dat recente gesprekken met officieren en soldaten in Irak hem overtuigd hebben dat een troepenversterking fout zou zijn. “We hebben niet meer Amerikaanse maar wel meer Iraakse soldaten nodig”, klonk het volgens hem in Irak. North was twintig jaar geleden de spilfiguur van een affaire waarbij geld van illegale wapenverkopen aan Iran gebruikt werd voor de financiering van rebellen die het tegen de linkse regering in Nicaragua moesten opnemen.

Naast Bush zelf zijn alleen de neoconservatieven - de rechtse politieke strekking die aandrong op de invasie van Irak - voor meer Amerikaanse soldaten in Irak. In het parlement slinken de rangen van de groep van voorstanders, die geleid wordt door de Republikeinse senator John McCain en zijn Democratisch collega Joseph Lieberman.

McCain en Lieberman zijn ook net terug uit Irak; ze houden vol dat alleen een forse verhoging van de Amerikaanse slagkracht een dreigende nederlaag kan afwenden. Ook het American Enterprise Institute (AEI), een neoconservatieve denktank, denkt er zo over. Zowel het AEI als Lieberman en McCain waarschuwen wel dat de VS veel meer dan 20.000 extra troepen moeten sturen om de situatie in Bagdad en al-Anbar onder controle te krijgen.

Maar het Witte Huis lijkt ervan uit te gaan dat 20.000 bijkomende soldaten het maximaal haalbare zijn, gelet op de veranderde machtsverhoudingen.

De tegenstanders in het parlement argumenteren dat meer soldaten sturen alleen meer Amerikanen in gevaar brengt en het Amerikaanse leger gevaarlijk overbelast. De critici weten dat ze het publiek aan hun kant hebben. Volgens de laatste peiling zijn bijna drie op vier Amerikanen het nu oneens met de manier waarop hun president Irak aanpakt. Het publiek gelooft ook niet dat Bush een duidelijk plan heeft voor Irak.

Veel mogelijkheden heeft het parlement niet om Bush echt stokken in de wielen te steken - tenzij het de hele financiering van de oorlog in Irak zou bevriezen. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. Maar er is wel een goede kans dat de volksvertegenwoordiging voorwaarden verbindt aan de 100 miljard dollar die de regering zegt nodig te hebben om de oorlogen in Irak en Afghanistan in 2007 verder te kunnen zetten.

De Democraten eisen onder meer dat Bush de aanbevelingen van een groep van Wijzen volgt die de oorlog in Irak bestudeerden. Dat rapport drukt Washington op het hart binnen de vijftien maanden bijna alle gevechtstroepen uit Irak terug te trekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.