Bush’ ontroerende verklaringen overtuigen niet - analyse

De ontmoetingen tussen de Amerikaanse president Bush en zijn vijf Afrikaanse collega’s verliepen deze week opvallend kameraadschappelijk, maar achter de schermen zijn erg veel kritische geluiden te horen. De Afrikaanse en internationale ngo’s hadden liever gezien dat de Amerikaanse president geen forum had gekregen om zich te profileren als ’s werelds grootse filantroop. Veel commentatoren wijzen op de dubbelspraak van de Amerikaanse president.




Veel Afrikaanse en Afro-Amerikaanse commentatoren zijn nog steeds niet goed van de vertoning in Senegal, waar Bush aankondigde dat de gestolen zonen en dochters van Afrika hebben bijgedragen aan het ontwaken van het geweten van Amerika.” Het is dezelfde Bush die zich verzet tegen elke rechtszaak die zou kunnen leiden tot herstelbetalingen voor de slavernij.

De ‘God van het Geld’ kijkt naar de toekomst: “ondanks de gemeenschappelijke pijnlijke geschiedenis, moeten de VS en de Afrikaanse landen samenwerken om ziekte en oorlog uit te roeien, en moeten ze de zakenbanden aanhalen. De Amerikaanse oproep aan Botswana, op donderdag, om zijn markt open te stellen voor buitenlandse investeerders wordt evenmin gesmaakt. Het is één van de weinige Afrikaanse landen die niet in de val van grootschalige leningen is getrapt en waar het meevalt met de corruptie.

Het luidst klinkt de kritiek op Bush’ paradepaardje: de African Growth and Opportunities Act (AGOA), de Amerikaanse handelswet die Afrika een voorkeursbehandeling geeft op de Amerikaanse markt. De handelsrelaties tussen beide werelddelen kwamen uitgebreid ter sprake tijdens het bezoek aan Zuid-Afrika op woensdag. Zuid-Afrika is één van de 22 landen – er kunnen er 36 meedoen - die gebruik kunnen maken van AGOA. Kenia, Lesotho, Madagaskar, Mauritius, Swaziland en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste begunstigden van de voorkeursbehandeling.

Volgens Bush is AGOA het bewijs van de “kracht van de handel”. De Afrikaanse export naar de VS is negen miljard dollar waard, een groei van tien procent tegenover 2001. Op alle landen van het continent helpt AGOA oude economieën hervormen, jobs creëren, investeringen aan te trekken en vooral biedt het hoop aan miljoenen Afrika.

Mbeki leek zich achter die analyse te scharen. AGOA komt vooral de Zuid-Afrikaanse textielsector ten goede, die erg competitief is door de lage loonkost. De export van textiel sprong vorig jaar van één naar acht miljard dollar. Het Amerikaanse wetsvoorstel betekende de redding van de textielbedrijven in KwaZulu-Natal en de Westelijke Kaap.

Critici als Oxfam International stellen dat de handelsvoordelen die Afrika geniet via AGOA overschat worden. Voor de textielsector is de toegang tot de Amerikaanse markt enkel mogelijk als de Afrikaanse exporteurs geïmporteerde Amerikaanse stof en garen gebruiken. Volgens het IMF kosten protectionistische achterpoortjes als deze de Afrikaanse exporteurs een half miljard dollar per jaar.

Het lijdt geen twijfel dat een preferentiële markttoegang ontluikende economieën in Afrika met enige exportcapaciteit een stimulans kan bieden. Maar wie het ruimere handelskader bekijkt, ziet een ander plaatje dan Bush schetst. De belangrijkste Afrikaanse handelstroef, de landbouw, krijgt geen voorkeursbehandeling op de Amerikaanse markt. Het Amerikaanse landbouwbeleid blokt dat volledig af door landbouwsubsidies waarvan de omvang een veelvoud is van de handel met en de hulp aan Afrika. Het VS-beleid lijkt op dat vlak niet te verbeteren: met de Farm Bill besliste Washington vorig jaar dat de Amerikaanse boeren de komende 10 jaar op 170 à 190 miljard dollar staatssteun kunnen rekenen.

“Niet-concurrentiële Amerikaanse boeren verslaan op oneerlijke wijze de kleine boeren met hun maïs, rijst, gevogelte en katoen op de wereldmarkt, schreven Irungu Houghton en Shehnilla Mohamed in de Zuid-Afrikaanse krant Mail&Guardian deze week. “Door de dumping van gesubsidieerde Amerikaanse katoen werd West-Afrika 250 miljoen dollar door de neus geboord. Leon Spencer, de directeur van het Washington Office on Africa vindt ook dat de VS veel verder moeten gaan. “De handel tussen ongelijke partners kan niet het enige antwoord zijn op de ontwikkelingsproblemen van Afrika.”


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.