Bush speelt vuil spel in Darfur

Negen maanden geleden betitelde de Amerikaanse regering het geweld in de Sudanese regio Darfur voor het eerst als genocide, maar op die sterke woorden volgden de laatste maanden nauwelijks nog daden. De VS maken gemene zaak met de Sudanese regering, speculeren Amerikaanse mensenrechtenorganisaties.

De waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie moet toestemming krijgen in Darfur geweld te gebruiken om burgers te beschermen. De VS moeten daartoe bij de VN-Veiligheidsraad een resolutie indienen. Dat schreef een 80-tal Amerikaanse mensenrechtenorganisaties en religieuze groepen gisteren (dinsdag) in een open brief aan de Amerikaanse president George W. Bush. Ze vinden ook dat de VS een robuuste internationale troepenmacht op de been moeten helpen brengen om de eenheden van de Afrikaanse Unie te versterken. Ook Amerika zelf zal waarschijnlijk troepen, geld of logistieke hulp moeten leveren, zeggen de briefschrijvers, waaronder de lobbygroep Africa Action, leiders van de American Jewish World Service, the Coalitie voor Internationale Rechtvaardigheid, Artsen voor Mensenrechten (PHR) en de Amerikaanse Raad van Kerken.

De regering-Bush was vorig jaar behoorlijk actief in de Veiligheidsraad om het Sudanese regime op de vingers te tikken en de waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie goedgekeurd te krijgen. Maar de voorbije maanden lijkt het vuur eruit, al blijven de VS belangrijke logistieke steun leveren aan de troepen van de Afrikaanse Unie en noodhulp aan de vluchtelingen in Darfur. Hoge ambtenaren in Washington verwijzen naar de tegenwerking van China en Rusland in de Veiligheidsraad. China heeft belangen in de Sudanese olie-industrie en Rusland wil zijn wapenverkopen aan het regime niet in gevaar brengen door Khartoem de duimschroeven aan te draaien. De VS zeggen ook dat ze het historische vredesakkoord tussen de Sudanese regering en de rebellen in het zuiden van het land niet op de helling willen zetten.

Nazi’s uitnodigen in volle holocaust
Maar de actievoerders geloven dat er nog een andere verklaring is waarom president Bush sinds eind vorig jaar niet meer over Darfur praat. Ze denken dat de VS een bocht hebben gemaakt, en die zou te maken hebben met de samenwerking tussen Amerikaanse en Sudanese inlichtingendiensten in de oorlog tegen het terrorisme. Khartoem bood in de jaren 90 lange tijd onderdak aan Osama bin Laden en kan misschien helpen bij de speurtocht naar de meest gezochte terrorist op aarde. Vorige maand haalde de CIA in het geheim de chef van de Sudanese inlichtingendienst, generaal-majoor Salah Abdallah Gosh, voor topoverleg naar Washington. Gosh wordt er nochtans van beschuldigd leiding te hebben gegeven aan de omstreden militaire operaties in Darfur.

Mensenrechtenactivisten en ook sommige parlementsleden reageerden woedend toen dat nieuws later werd bevestigd. Dat is alsof we tijdens de Tweede Wereldoorlog Hermann Goehring and andere nazi’s naar hier zouden hebben gebracht terwijl de genocide tegen de joden nog bezig was, zegt Donald Payne, een Democratische volksvertegenwoordiger die zich met Afrika bezighoudt.

Zorgen maken de activisten zich ook over de uitlatingen van onderminister voor Buitenlandse Zaken Robert Zoellick bij zijn bezoek aan Sudan vorige maand. Zoellick weigerde het woord genocide in de mond te nemen, en suggereerde dat de dodentol in Darfur niet zo hoog is als mensenrechtenorganisaties en de VN beweren.

Hooggeplaatste medewerkers van Bush zeggen dat Sudan nog altijd op de agenda van de president staat, maar dat hij dringendere dingen te doen heeft. Maar wat kan dringender zijn dan het beëindigen van de genocide?, zegt Salih Booker, de directeur van Africa Action. Wat daarvoor tot hiertoe is ondernomen, is ontoereikend en moreel onaanvaardbaar.

Volgens de actievoerders heeft het conflict in Darfur al aan 400.000 mensen het leven gekost. 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht gedreven door bombardementen en aanvallen van de Janjaweed, Arabische milities die in opdracht van de regering toeslaan. De meeste slachtoffers behoren tot zwarte bevolkingsgroepen die blijkbaar systematisch uit hun woongebieden verdreven worden. Het moorden gaat door - sommige experts vrezen dat Darfur eind dit jaar een miljoen doden zal tellen. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.