Bush stelt veto tegen verbod op permanente basissen in Irak

De Amerikaanse president Bush heeft een wet goedgekeurd die 696 miljard dollar opzijzet voor betere gezondheidszorg voor oorlogsveteranen en een hogere soldij voor de soldaten. De door de Democraten in het Congres klaargestoomde wet bevatte ook enkele bepalingen die de president expliciet naast zich neerlegde, waaronder een verbod op de bouw van permanente legerbasissen voor het VS-leger in Irak.
Bush zette zijn handtekening nog voor hij maandag in he parlement zijn “State of the Union” uitsprak. Bij zijn ondertekening voegde hij een verklaring waarin hij uitdrukkelijk stelt dat hij zich niet zou houden aan vier bepalingen die de Democratische meerderheid in de wet had gesmokkeld. De clausules beperken volgens de president “de mogelijkheid voor de president om zijn grondwettelijke verplichtingen na te komen.”

De Democraten wilden het parlement meer controle geven over privéfirma’s die werken voor het leger, de bouw van een permanente legerbasis in Irak verbieden en ervoor zorgen dat VS-soldaten gebruikt worden om de Iraakse olievoorraden te controleren. Ze hadden bepalingen in die zin in een wet gesmokkeld die absoluut gestemd moet worden om het Amerikaanse militaire apparaat draaiende te houden.

Betere zorg voor veteranen

In het wettenpakket zit ook de zogenaamde Wounded Warrior Bill die ervoor zorgt dat de veteranen van de oorlog in Irak en Afghanistan voortaan tot vijf jaar na hun terugkeer kunnen genieten van gratis gezondheidszorg. “Tot nu toe was dat maar twee jaar, en omdat de administratie zo traag werkt, duurde het vaak langer dan twee jaar voor een veteraan een dokter zag”,zegt Paul Sullivan, directeur van de organisatie Veterans for Common Sense. “Als het gaat om een hersentrauma of een psychologische aandoening duurt het vaak zes maanden tot twee jaar voor een veteraan medische hulp zoekt.”

Volgens het Pentagon zijn in Irak en Afghanistan 68.000 soldaten gewond geraakt of ziek geworden. Het Ministerie voor Veteranenzaken ontving bijna 250.000 aanvragen van soldaten die aan hun dienstjaren één of andere handicap overhielden. Uit studies blijkt dat de helft van de 1,6 miljoen VS-soldaten in Irak naar huis terugkeert met posttraumatisch stressyndroom en dat een vijfde terugkeert met een vorm van hersenschade, vaak veroorzaakt door bommen langs de kant van de weg.

Dat de president voorbehoud maakte bij een verbod op Amerikaanse basissen is volgens Antonia Juhasz van de organisatie Oil Change International geen toeval. “De Amerikaanse regering dringt in Irak aan op een regeling die Amerikaanse oliebedrijven contracten voor 20 tot 25 jaar zou geven. Al die tijd hebben die firma’s nood aan beveiliging en het Amerikaanse leger kan zolang niet blijven zonder permanente basissen.”

Gulle Democraten

De Democratische strategie om in ruil voor geld de president tot toegevingen te dwingen is volgens Juhasz bij deze nog maar eens glansrijk mislukt. Uit een rapport van het parlement bleek vorige week dat het door Democraten gedomineerde parlement in 2007 meer geld uitgaf aan de Irakoorlog dan de Republikeinse meerderheden in de jaren ervoor.

“De kern van de zaak is of het parlement geld wil geven voor de oorlog”, zegt Juhasz, “Dit jaar zijn de uitgaven gestegen tot 170 miljard dollar (115 miljard euro). De enige macht die de Democraten hebben is de macht van de portemonnee.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.