Bush wil toegang tot goedkope aids-remmers vertragen in plaats van versnellen

Zondag kondigden de VS aan dat de Amerikaanse Food and Drug Administration een snelle goedkeuringsprocedure voor generische aids-remmers zal invoeren. Dat klinkt geweldig, maar het is een strategie om de toelevering van de geneesmiddelen te vertragen. De nieuwe procedure is dubbelop, want de Wereldgezondheidsorganisatie heeft zelf al een goedkeuringsprocedure. De VS willen hun eigen farmaceutische industrie voortrekken, stellen organisaties als Africa Action, Global Aids Alliance en HealthGAP.


Een grote doorbraak, noemde de Amerikaanse minister van Gezondheidszorg Tommy Thompson het zondag. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zal heel binnenkort in een luttele twee tot zes weken kwaliteitsgeneesmiddelen kunnen goedkeuren. Daarmee kunnen de 15 miljard dollar van het Amerikaanse aids-initiatief voor Afrika en de Cariben sneller besteed worden, en bovendien zal het de concurrentie tussen producten van generische geneesmiddelen en die van merkproducten aanmoedigen, stelde Thompson. Voorlopig laten de VS de beheerders van hun eigen aids-projecten niet toe generische aids-remmers aan te kopen. Die kosten nochtans slechts een vijfde van de merkproducten.

Maar volgens Salih Booker, directeur van het netwerk Africa Action in Washington, lijkt het eerder een vertragingsstrategie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft via een eigen procedure al een reeks aids-remmers goedgekeurd voor zogenaamde ‘combinatietherapie met vaste dosering’. Het gaat om generische producten van ondernemingen in India, Brazilië en andere ontwikkelingslanden. De middelen kunnen worden gebruikt door de Wereldbank, Unicef en het Wereldfonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria. Amerika eist echter een extra goedkeuring van de FDA om de middelen ook toe te laten voor de Amerikaanse aids-projecten.

De invoering van een overbodige parallelle Amerikaanse goedkeuringsprocedure vertraagt de zaak en ondermijnt de geloofwaardigheid van de WGO, vindt ook Paul Zeitz, directeur van de Global Aids Alliance. Hij vindt het een uiterst gevaarlijk precedent dat de Amerikaanse FDA internationaal zeggenschap over gezondheidskwesties krijgt, terwijl dat de rol van de WGO is. De FDA zou zich moeten beperken tot geneesmiddelengebruik in de Verenigde Staten, zo vindt Zeitz.

De critici verdenken de VS ervan vooral de eigen farmaceutische industrie te willen beschermen. Toeval of niet, zondag kondigden drie grote Amerikaanse geneesmiddelenproducenten - Bristol-Myers Squibb Co, Gilead Sciences Inc en Merck & Co, Inc - aan dat ze samen een eigen aids-remmer gaan ontwikkelen waarvan een enkele dosis per dag volstaat. De snelle FDA-procedure lijkt de weg te moeten moet vrijmaken voor een snelle goedkeuring van dergelijke middelen, zodat de Amerikaanse overheid alleen aids-medicijnen zal kopen die in eigen land geproduceerd zijn, suggereerde Zeitz.

Met de invoering van een parallelle goedkeuring maken ze de procedure duurder en tijdrovender, zegt Jen Cohn, een woordvoerster voor HealthGAP, een andere drukkingsgroep. Door meer drempels op te werpen voor de producenten van generische geneesmiddelen, zorgen ze ervoor dat ‘Big Pharma’ haar marktaandeel verzekert vooraleer de goedkopere generische middelen zelfs maar op het toneel verschijnen.

Twee andere westerse bedrijven, het Britse GlaxoSmithKline en het Duitse Boehringer Ingelheim Corp, lieten ook al weten dat ze samenwerking overwegen om aids-remmers voor ‘combinatietherapie met vaste dosering’ op de markt te brengen. (ADR/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift