Bush zingt lof van steenkool

Tijdens de laatste zes maanden van zijn bewind wil de Amerikaanse president George Bush zich voluit inzetten voor de promotie van steenkool. Dat is volgens de president de meest betrouwbare oplossing om Amerika minder afhankelijk te maken van buitenlandse energie. De promotie van steenkool zal deel uitmaken van zijn “sprint naar de finish”.
In een toespraak voor de West Virginia Coal Association roemde de Amerikaanse president alle fossiele brandstoffen, maar steenkool in het bijzonder omdat “het de meest betrouwbare bron voor elektriciteit is die er bestaat.” Bush wond er geen doekjes om: hernieuwbare energie kan in de toekomst misschien wel een rol in de marge spelen, maar de Verenigde Staten moeten hun energieproductie vooral enten op de klassieke fossiele brandstoffen en kernenergie. “Vergis je niet,” zei hij. “Het grootste deel van onze energievoorziening zal afkomstig zijn van het soort centrales dat we nu hebben.” Het publiek, dat voornamelijk uit vertegenwoordigers van de steenkoolindustrie bestond, kon die woorden best smaken.
Volgens de Amerikaanse president kan het potentieel van steenkool verzoend worden met de strijd tegen de klimaatverandering door CO2 op te vangen en op te slaan. Hij beloofde meteen voor 36 miljoen dollar aan steun voor dergelijke projecten. “Die vooruitgang zal steenkool vanzelfsprekend milieuvriendelijker maken”, zei hij. “Het zal het voor mensen makkelijker maken om te zeggen: ‘laten we die overvloedige energiebron gebruiken.”
Bush riep de milieubeweging ook op om achter nucleaire energie te gaan staan. Hij noemde het een “zero-emissie, hernieuwbare energiebron”. De Amerikaanse president refereerde ook even naar zonne-energie, en maakte zijn publiek aan het lachen toen hij zei dat die energiebron bruikbaar kan zijn in “delen van de wereld waar de zon veel schijnt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift