CAFTA stuit ook in VS op weerstand

Amerikaanse boerenorganisaties, vakbonden en mensenrechtenorganisaties vinden dat de vrijhandelsbesprekingen tussen de VS en vijf Midden-Amerikaanse landen op een verkeerd spoor zitten. Volgens hen wordt er op een totaal ondemocratische manier aan een akkoord gesleuteld, en dreigen de afspraken nadelig uit te vallen voor kleine boeren en andere zwakke groepen.


De VS zouden eind dit jaar een vrijhandelsakkoord rond willen hebben met Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. Volgens de VS zal de vrijhandelszone die daardoor zal ontstaan - de CAFTA - de armoede in Midden-Amerika terugdringen en de ontwikkeling van de arme regio bevorderen. De regeringen van de vijf Midden-Amerikaanse landen hopen vooral dat ze meer koffie, vis, rietsuiker en andere landbouwproducten zullen kunnen uitvoeren naar de VS.

63 Amerikaanse organisaties hebben woensdag een protestbrief overgemaakt aan president George W. Bush waarin ze vooral kritiek uiten op het gebrek aan inspraak in de onderhandelingen en de gebrekkige transparantie ervan. Volgens de tegenstanders is tot hiertoe enkel het bedrijfsleven al echt betrokken bij de discussies. Er zijn nog helemaal geen onderhandelingsteksten publiek gemaakt. In mei komen er onderhandelingen over het hoofdstuk over arbeidsaangelegenheden, maar daarover is in Midden-Amerika nog geen enkele vakbond bevraagd. Plannen van USAID - het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingshulp - om in de vijf landen hoorzittingen te organiseren over de besprekingen, komen volgens de critici veel te laat. Om tot een akkoord te komen dat ook echt legitiem is, moet de deadline (van december 2003) worden opgeschoven en moeten er mechanismen komen om participatie mogelijk te maken, vindt Vicki Gass van het Washington Office on Latin America (WOLA).

De actiegroepen hebben ook grote vragen bij wat de zes regeringen aan het bedisselen zijn. Ze vrezen dat er een akkoord uit de bus zal komen waarin ecologische en sociale normen ondergeschikt worden gemaakt aan handelsbelangen. De afbouw van de handelsbelemmeringen dreigt volgens hen funest te worden voor kleine ondernemers en zwakke sectoren in Midden-Amerika. Ook kleine boeren in de VS vrezen dat hun winstmarges zullen aangetast worden door de afspraken. Amerikaanse mensenrechtenorganisaties zijn dan weer verbolgen dat hun regering aan de onderhandelingstafel plaatsneemt met regeringsvertegenwoordigers uit Guatemala, een land waar corruptie en de georganiseerde misdaad tot in de hoogste kringen is doorgedrongen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.