Calderón bepleit lot migranten in VS

De Mexicaanse president Felipe Calderón brengt deze week een bezoek aan de Verenigde Staten om te praten over het lot van de Mexicaanse immigranten die het steeds harder te verduren krijgen.
De Mexicaanse president Felipe Calderón brengt deze week een bezoek aan de Verenigde Staten om te praten over het lot van de Mexicaanse immigranten die het steeds harder te verduren krijgen.
Calderóns kwam zondag in de VS aan en zal er vier dagen blijven. Hoelang zijn landgenoten zonder papieren in het land kunnen blijven is veel minder zeker. De zes miljoen illegale Mexicanen in de VS zijn steeds vaker het doelwit van razzia’s en deportaties. De Verenigde Staten werken tegelijk hard aan een muur langs de grens met Mexico om buitenlanders buiten te houden. Eigenlijk is er geen hoop op een discussie ten gronde zolang de Amerikaanse president Bush aan de macht is.
Calderón wil dan ook vooral organisaties van immigranten bezoeken, zijn plan van consulaire bescherming voorleggen en de rechten van de migranten bepleiten. Vlak voor zijn vertrek zei de president nog dat “de atmosfeer in de VS vervuld is van vooroordelen tegen immigranten” en dat het anti-Mexicaanse klimaat niemand ten goede komt. “Het ergste wat twee landen kunnen doen, is hun bevolking laten geloven dat hun buren vijanden zijn”, zei hij in een interview met de New York Times.
Volgens Sergio Peláez, expert in internationale politiek aan de Autonome Nationale Universiteit van Mexico (UNAM), komt Calderóns bezoek op een ongelukkig moment maar mocht het niet langer uitgesteld worden. De Amerikaanse verkiezingen naderen immers een cruciale fase en zullen de media binnenkort helemaal in beslag nemen. “Ik denk dat Calderón de Mexicanen in de VS het gevoel wil geven dat ze niet vergeten zijn nu de situatie zo moeilijk is. Daar kan hij ook thuis in Mexico mee scoren”, zegt Peláez.
Het is Calderóns eerste officiële bezoek aan de Verenigde Staten sinds hij in december 2006 aan de macht kwam. Tijdens het bezoek zijn geen ontmoetingen voorzien met ministers uit de regering Bush. De twee presidenten zullen elkaar wel ontmoeten in april tijdens een vergadering van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelszone (NAFTA).

Vijandelijk klimaat


Calderón startte zijn vierdaagse in New York, waar hij een ontmoeting had met Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en met leiders van de Mexicaanse gemeenschap. Hij bezoekt verder Chicago, Los Angeles en Sacramento.
Volgens Jorge Bustamente, speciaal rapporteur voor mensenrechten van migranten bij de VN, gaan latino’s in de VS al meerdere jaren gebukt onder een “onaanvaardbare xenofobie”, en in 2008 zou de situatie nog erger kunnen worden. In 2007 deporteerden de Verenigde Staten 513.000 Mexicanen die opgepakt waren op hun werk, op straat, in busstations of op luchthavens. Minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff kondigde eind januari aan dat president Bush het Congres om een verhoging van 19 procent zou vragen van het budget voor grenscontrole en de bestrijding van illegale migratie.
Uit cijfers van het Instituut voor Mexicanen in het Buitenland (IME) en verschillende diplomaten bleek dat de VS in 2007 ongeveer 170 verschillende maatregelen genomen hebben tegen illegale immigranten, gaande van een verbod op het behalen van een rijbewijs tot een weigering van medische zorgen. Eind 2006 besliste Bush om de 112 kilometer lange muur aan de grens met Mexico tien keer zo lang te maken.
“Ik hoop dat de volgende Amerikaanse regering een bredere, meer positieve en rationele visie op migratie zal hebben”, zei Calderón. “Ieder land heeft natuurlijk het recht om eigen wetten goed te keuren, maar ook iedere mens heeft rechten, ongeacht zijn of haar immigratiestatus.”
Er is een sprankeltje hoop voor de illegale Mexicanen in de VS: de huidige drie koplopers in de presidentiële race, de Republikeinse senator John McCain en de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton, hebben elk al gezegd dat ze voorstander zijn van een hervorming van de immigratiewet, waaronder een legalisering van sommige Mexicanen die in de VS werken zonder papieren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.