California kijkt tegen droogste jaar ooit aan

De Amerikaanse staat Californië stevent af op het droogste jaar in zijn geschiedenis.

  • US Department of Agriculture CC BY 2.0 Door de droogte door het bosbrandseizoen langer. US Department of Agriculture CC BY 2.0

Sinds januari heeft San Francisco nauwelijks regen gezien, en in oktober is zelfs helemaal niets gevallen. Ook al kan er deze week wat regen vallen, de kans blijft groot dat de staat het droogste jaar in 164 jaar metingen meemaakt, zo blijkt uit gegevens van de Amerikaanse National Weather Service (NWS).

De wetenschappers nemen San Francisco als meetpunt, omdat de stad de langste opeenvolgende registratie van neerslaggegevens kent. Gegevens  over de neerslag gaan er terug tot 1849.

“Het is absoluut droog”, zegt Bob Benjamin van de NWS in de krant San Francisco Chronicle. “We zijn oktober doorgekomen zonder meetbare neerslag in San Francisco. Dat is nog maar zeven keer gebeurd sinds het begin van de metingen.”

De eerste vijf maanden van dit jaar, wanneer er normaal erg veel regen valt, vielen sterk tegen: amper 8,4 cm van januari tot en met mei. Ook in de zomermaanden heeft het nauwelijks geregend, maar dat is veeleer normaal.

Waterreserves

De aanhoudende droogte leidt tot verhoogde druk op de waterreserves van de staat. Alle reservoirs zitten sterk onder hun capaciteit, zegt Arthur Hinojosa van het California Department of Water Resources. “Het is droog in de hele staat, en het is opvallend droog rond de grote bevolkingscentra en de plekken waar zich de grootste reservoirs bevinden”, zegt hij. “De meeste operatoren plannen voor een aanhoudende droogte van verschillende jaren, maar niemand houdt rekening met een droogte zoals we die nu zien.”

Het droge weer leidt ook tot een langer bosbrandseizoen. De brandweerdiensten moesten dit jaar al 6439 keer uitrukken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift