Cambodjaans tribunaal twijfelt nog over aantal strafzaken

Er gaan geruchten dat het Rode Khmer-tribunaal naast de huidige vijf verdachten nog twee tot zes nieuwe mensen zal aanklagen. Het tribunaal moet dan wel kunnen aantonen dat zij een cruciale rol hebben gespeeld in de genocide, eind jaren zeventig.
Het is voor alle oorlogstribunalen lastig: hoe veel mensen vervolg je, waar trek je de grens? Voor Cambodja is dat zo mogelijk nog complexer. Het land is verscheurd, en de samenstelling van het tribunaal zelf is ook ingewikkeld: het is een speciale kamer binnen het rechtssysteem, waar zowel Cambodjaanse als internationale rechters in zetelen.

Twee tot zes zaken



Naast de vijf verdachten die zijn opgepakt, heeft het tribunaal er nog meer op het oog, maar het Bureau van Co-Aanklagers is het nog niet eens geworden over wie er vervolgd moet worden. Er gaan geruchten dat het om twee tot zes mensen gaat tegen wie op dit moment een onderzoek loopt.

In het eerste proces, begin 2009, staat Kaing Guek Eav terecht, ook wel bekend als Duch, hoofd van het beruchte Tuol Sleng-martelcentrum. De andere vier zijn Noun Chea, alias ‘Broeder Nr. 2’, het voormalige staatshoofd Khieu Samphan, voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en zijn vrouw, Ieng Thirith, de minister van Sociale Actie.

Als de aanklagers het niet eens worden, kunnen de internationale leden toch verder gaan met het onderzoek, maar zij zullen naar verwachting geen publieke breuk willen forceren.

De VN en Cambodja hebben twee voorwaarden afgesproken: dat alleen de ‘senior’ en ‘hoogst verantwoordelijken’ vervolgd kunnen worden, en dat het alleen gaat om misdaden tijdens het regime van de Rode Khmer, tussen 1975 en 1979.

Straffeloosheid



Het feit dat de meeste ex-Rode Khmer gewoon zijn opgenomen in de maatschappij, soms op machtige posities, maakt een oplossing heel complex. Veel belangrijke medewerkers leven nog in vrijheid, onder andere door het programma van de regering in de jaren negentig om ex-guerrilla’s te laten overlopen in ruil voor straffeloosheid en soms zelfs een mooie baan in de overheid of het leger. De regering wil niet dat een doos van Pandora opengaat.

“Toch is de vervolging van nog meer verdachten noodzakelijk als het tribunaal de bevolking goed wil laten zien wie de verantwoordelijkheid had voor de misdaden”, zegt Heather Ryan van het Open Society Justice Initiative. “Het zou laten zien dat het hof echt onafhankelijk van politieke druk opereert.” In het tribunaal wordt heel veel geld gestoken, dus het publiek verwacht er veel van.

De leden van het centrale comité van de Communistische Partij zijn al dood of in hechtenis. De meeste leiders van de verschillende zones van de Rode Khmer zijn overleden of vermoord. Dan blijven er alleen nog legercommandanten en kampcommandanten over als potentiële verdachten.

Een besluit wordt in de komende weken verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.