Cambodjaanse beurs moet einde maken aan corruptie

Cambodja heeft een nieuwe beurs, maar het zal nog even duren voor de eerste bedrijven erop genoteerd worden. Eerst wordt nagegaan of de boekhouding en het beheer van de kandidaten beantwoorden aan internationale normen. De beurs moet een wapen worden tegen allerlei duistere praktijken die in het Cambodjaanse bedrijfsleven hoogtij vieren.

De Cambodjaanse beurs, de CSX, werd officieel op 11 juli gelanceerd. De eerste bedoeling is uiteraard internationale investeerders aan te trekken. Maar de overheid hoopt dat de openbare verhandeling van aandelen de plaatselijke bedrijven ook zal aansporen zich meer aan de wet te houden.

Drie Cambodjaanse staatbedrijven hebben al aangekondigd naar de beurs te willen trekken: Telecom Cambodia, de Autoriteit voor Watervoorziening van Phnom Penh en de Autonome Havens van Sihanoukville. Eerst worden ze doorgelicht.

Goed bestuur

“We willen volledige transparantie”, zegt Huot Pum, de vicedirecteur-generaal van de Cambodjaanse Commissie voor Aandelen en de Beurs. “De financiële informatie van bedrijven moet geregeld gecontroleerd en openbaar gemaakt worden. De beurs is een uitgelezen instrument om goed bedrijfsbeheer af te dwingen. Ze kan de toon helpen zetten voor een betere bedrijfscultuur.”

De Wereldbank klinkt voorzichtiger. “Beurzen kunnen slecht bestuur niet wegtoveren”, zegt Mathew Verghis, de leidende econoom voor Zuidoost-Azië van het regionaal kantoor van de Wereldbank in Bangkok. “De beurs kan aanzetten geven tot verbeteringen, maar de ervaring leert ons dat de prestaties van de beurs ook beïnvloed worden door de kwaliteit van het bestuur in een land.”

Rechtsstaat laat op zich wachten

Ook de Cambodjanen die een lans breken voor overheidsdiensten en bedrijven die hun werk goed doen en zich aan de wet houden, zijn terughoudend. “Toen Cambodja in 2004 lid werd van de Wereldhandelsorganisatie, was er optimisme dat de rechtsstaat haar intrede zou doen”, zegt Yeng Virak, de directeur van het Gemeenschapscentrum voor Juridische Vorming in Phnom Penh. “Velen verwachtten dat bedrijven en de overheid anders zouden gaan werken omdat het land veel nieuwe wetten moest maken en het wetgevend kader moest verbeteren”.

Maar de veranderingen die er kwamen, zijn volgens Yeng vooral cosmetisch. De nieuwe wetten worden selectief toegepast. “Cambodja is een staat van twee maten en twee gewichten. De rijken en de machtigen blijven profiteren van het systeem, terwijl de armen en de zwakkeren verliezen. Er is sprake van wettige plundering door de tycoons in de regering.”

Veel hulp en hoge groeicijfers

Ook buitenlandse zakenlui hebben geen hoge pet op van het Cambodjaanse zakenleven. In de jaarlijkse corruptie-index van de niet-gouvernementele waakhond Transparency International werd Cambodja vorig jaar bij de 25 meest corrupte landen ter wereld gerangschikt.

Er is behoorlijk wat druk op de Cambodjaanse premier Hun Sen om een einde te maken aan die corruptie. Cambodja is een erg arm land en is ondanks een snelle groei nog altijd sterk afhankelijk van ontwikkelingshulp. Voor jaar kreeg Cambodja 1,1 miljard dollar (783 miljoen euro) van de internationale gemeenschap. Toch lijkt Hun Sen nog altijd alleen lippendienst te bewijzen aan de strijd tegen de corruptie. Hij verwijst ook graag naar de successen van zijn economisch beleid. De Cambodjaanse economie groeide het afgelopen decennium met ongeveer 10 procent per jaar. De exportinkomsten stegen van 162 miljoen euro in 1991 tot 4,3 miljard euro vorig jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.