Cambodjaanse prostituees zwaar mishandeld door plaatselijke politie

Het Cambodjaanse volk overleefde veel gruwelen waaronder de Rode Khmer. Dat tijdperk is voorbij, maar er blijven veel littekens in de samenleving. Een gevolg is het zware misbruik van prostituees. In een recent rapport zegt Human Rights Watch dat de dames van plezier worden mishandeld door de politie.
Nika, 28 jaar, herinnert zich hoe ze geslagen werd door de bewakingsagenten van het stadspark: “De bewakers bleven me bijna een half uur lang slaan. Vele mensen zagen het, maar iedereen was te bang om tussen te komen. De bewakingsverantwoordelijke zei tegen de andere bewaker dat ze me mochten doodslagen als ze me daar nog eens zagen.”

Prostituees zwaar mishandeld


Als prostituees gearresteerd worden in Cambodja, gaan ze naar een NGO die voor hen zorgt of naar een instelling, Prey Speu. Deze wordt bestuurd door de overheid. Volgens Human Rights Watch en plaatselijke mensenrechtenactivisten zijn er tussen 2006 en 2008 op z’n minst drie mensen door bewakers doodgeslagen in Prey Speu. Zij baseren zich op ooggetuigenverslagen, maar er kunnen ook meer doden gevallen zijn. Tot nu toe heeft er niemand verantwoordelijkheid opgenomen voor deze gebeurtenissen.
Prostituees zijn niet de enigen die misbruikt worden in Prey Speu. Bedelaars, drugsgebruikers en daklozen die vastgehouden worden in deze ‘instelling’ vertellen dat ze geslagen en verkracht werden door het personeel.
Srey Pha zei: “Prey Speu was een hel… de muren waren bedekt met bloedvlekken. ’s Nachts kon ik niet slapen omdat ik te bang en bezorgd was. Ik kreeg twee maal per dag een beetje eten – rijst met prahok (gegiste vispasta) en een beetje tamarinde. Geen bord of lepel, ik moest uit een plastic zak eten. ’s Nachts sloegen de bewakers een man in elkaar die probeerde te ontsnappen.”

Corrupte politie


Human Rights Watch deed onlangs een oproep om misbruik en pesterijen van prostituees in Cambodja te stoppen. “Wat vooral tegen de borst stuit is dat het meeste misbruik gebeurt door de overheid zelf, net diegenen die dit soort aanvallen zou moeten voorkomen”, aldus Elaine Pearson, waarnemend directeur van Human Rights Watch Azië tegen Reuters.“Het zijn net de mensen die de prostituees zouden moeten beschermen tegen geweld en ander misbruik die hen kwaad berokkenen.”
Een getuige toont aan hoe corrupt de politiemacht is: “De politie stond mij en andere prostituees toe om onze me-kas (manager of pooier) te bellen om de lous (steekpenning) te betalen in ruil voor onze vrijlating.”

Onafhankelijk onderzoek


“Te lang hebben politie en autoriteiten onwettig prostituees opgesloten, geslagen, hen seksueel misbruikt en hun geld en bezittingen geroofd,” stelde Pearson van HRW. “De Cambodjaanse regering moet direct een diepgaand, onafhankelijk onderzoek instellen naar deze systematische inbreuken op de mensenrechten van prostituees, en de centra sluiten waar deze mensen misbruikt worden.”
Of de Cambodjaanse regering de aanbeveling in overweging neemt is nog niet geweten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.