Campagne tegen Amerikaanse ‘martelschool’

Venezuela, Bolivia, Uruguay en Argentinië hebben beslist geen militairen meer te sturen naar het Amerikaanse trainingscentrum Fort Benning in de staat Georgia, volgens activisten een ‘martelschool’. Vredesactivisten uit de Verenigde Staten reizen in augustus naar Chili, Peru en Ecuador om ook die regeringen over te halen.
De voormalige School of the Americas, die nu het Western Hemisphere Institute for Security Cooperation (WHINSEC) heet, trainde in het verleden duizenden militairen in repressieve technieken. Diezelfde militairen raakten later betrokken bij de bloedigste dictaturen in Latijns-Amerika.

Een delegatie van de activistische School of the Americas Watch (SOAW) wil Latijns-Amerikaanse regeringen ervan overtuigen dat WHINSEC, dat sinds 1984 zijn basis heeft in Fort Benning in Georgia, permanent moet sluiten. Roy Bourgeois, oprichter van SOAW en een voormalig Vietnam-veteraan die de Amerikaanse marine verliet om priester te worden, zegt dat de activisten zeer gemotiveerd zijn geraakt door de resultaten van hun eerste missie naar Venezuela, Bolivia, Uruguay en Argentinië.

In Venezuela spraken ze vorig jaar met president Hugo Chávez. Enkele weken na dat gesprek besloot Caracas de militairen op de trainingsschool Fort Benning naar huis te halen. President Evo Morales beloofde dit jaar de Boliviaanse militairen op Fort Benning in fasen terug te trekken uit het Amerikaanse trainingscentrum. De Argentijnse minister van Defensie, Nilda Garré, kondigde eveneens de terugtrekking aan van militair personeel dat cursussen volgt op WHINSEC.

“Vervolgens zijn we naar Uruguay gegaan, waar de minister van Defensie, Azucena Berutti, ons liet weten dat haar land al enkele jaren geen gebruikt maakt van de gereserveerde plaatsen op de school en dat Uruguay dat in de toekomst ook niet zal gaan doen”, zegt Bourgeois.

De school vormt volgens hem nog steeds een bedreiging, omdat het niet gegarandeerd is dat er in de toekomst geen nieuwe dictaturen zullen ontstaan in Latijns-Amerika. “WHINSEC vormt een bedreiging voor de democratie, mensenrechten en menselijke waardigheid”, aldus de priester. “Het doel van de school is om militairen zoveel mogelijk macht te geven.”

SOAW heeft ook al plannen voor een derde reis, waarbij ze de regeringen van Mexico, Honduras, El Salvador en Guatemala willen overhalen de contacten met de voormalige School of Americas te verbreken.

De meeste studenten op Fort Benning komen uit Colombia, dat al decennialang geteisterd wordt door een burgeroorlog die financieel gevoed wordt door drugssmokkel. Maar Colombia zal een moeilijk geval worden, erkent Bourgeois. Colombia is met vier miljard dollar de op twee na grootste ontvanger van Amerikaanse militaire steun, na Israël en Egypte.

Bourgeois beweert dat zijn organisatie in de gaten wordt gehouden door de FBI, onder de vlag van terrorismebestrijding. Via de Verenigde Naties wil hij afdwingen dat de VS daarmee ophoudt, zich beroepend op de bepalingen van het Internationale Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten. “Ik hoop dat druk van het VN-Mensenrechtencomité een einde maakt aan deze bespieding van Amerikaanse burgers die vreedzaam demonstreren tegen overheidsbeleid. Ze tappen op onwettige wijze onze telefoongesprekken af. En dat terwijl onze organisatie een lange traditie van pacifisme heeft.”

Dat spioneren gebeurt omdat iedereen die het Amerikaanse overheidsbeleid bekritiseert, als verdacht wordt beschouwd, zegt Bourgeois. Buitenlandse militairen die getraind zijn op Fort Benning zijn daarentegen goede beschermers van de Amerikaanse economische belangen in die landen, schampert hij. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.