Campagne tegen mazelen loopt beter dan verhoopt

Het jaarlijkse aantal sterfgevallen door de mazelen is wereldwijd met 60 procent gedaald tussen 1999 en 2005. Dat is tien procent meer dan de partners van het Initiatief tegen de Mazelen zich tot doel hadden gesteld. Doorgedreven vaccinatiecampagnes moeten ervoor zorgen dat de kinderziekte in 2010 90 procent minder slachtoffers maakt.
Het nieuws werd gisteren (donderdag) bekendgemaakt op het hoofdkwartier van het VN-kinderfonds Unicef in New York en verschijnt vandaag (vrijdag) in het medische tijdschrift the Lancet. Dr Margaret Chan, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), noemde de resultaten een “historische overwinning”.

Volgens schattingen van de WGO daalde het aantal doden door de mazelen tussen 1999 en 2005 van 873.000 tot 345.000 per jaar. De meeste slachtoffers zijn jonge kinderen. De mazelensterfte bij kinderen jonger dan vijf daalde in dezelfde periode van 791.000 tot 311.000 per jaar.

Ongeveer 360 miljoen kinderen kregen tussen 1999 en 2005 een spuitje tegen de mazelen. Het gros van de vaccinatie-inspanningen was geconcentreerd in Afrika, waar de mazelensterfte met 75 procent verminderde. Volgens dr. Chan behoren de talrijke versgedolven kindergraven in Afrika steeds meer tot het verleden en worden patiënten met de mazelen stilaan een zeldzaamheid in de ziekenhuizen.

Een stap in de goede richting

Voor UNICEF-directrice An Veneman zijn de resultaten een stap in de goede richting om de sterfte van kinderen jonger dan vijf tegen 2015 met twee derde te verminderen. Dat is een van de acht Millenniumdoelen waartoe de internationale gemeenschap zich in 2000 verplichtte. Veneman herinnerde er evenwel aan dat er jaarlijks nog altijd 10 miljoen kinderen sterven aan ziekte of ondervoeding, de helft van hen in Afrika.

Tegen 2010 wil de mazelencampagne het aantal sterfgevallen door de mazelen met 90 procent verminderen. De grootste uitdagingen zijn India en Pakistan, landen waar de kinderziekte een hoge tol eist en waar er nog geen nationale vaccinatiecampagne is. Ook in de Democratische Republiek Congo en in Somalië, waar de veiligheidssituatie het werken bemoeilijkt, kan nog vooruitgang worden geboekt.

De initiatiefnemers pleiten meer dan ooit voor een geïntegreerde aanpak, waarbij kinderen in een behandeling worden gevaccineerd tegen de mazelen en polio, een medicijn krijgen tegen wormen en een muskietennet om hun bed te beschermen tegen de malariamug.


Half miljard dollar

Om het nieuwe streefddoel te halen is nog eens 500 miljoen dollar nodig, zo schat WGO-directeur-generaal Chan. Daarvan is nu al 150 miljoen dollar toegezegd door donoren. De campagne kostte tot nu toe ruim 300 miljoen dollar.

Het Initiatief tegen de Mazelen is een partnerschap tussen onder meer de WGO, Unicef en het Amerikaanse Rode Kruis. Tot de belangrijkste donoren behoren naast de Globale Alliantie voor Vaccins en Inenting (GAVI) en de ontwikkelingshulp van Japan en Canada ook grote bedrijven als Exxon en Vodafone en de Mormonenkerk. IPS MDG4 (MC/BV)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.