Canada beschermt grootste bosgebied ooit

De Canadese provincie Ontario wil een enorm gebied met boreale wouden voorgoed veilig stellen voor houtkap en andere bedreigingen. Het gaat om in totaal 225.000 vierkante kilometer woud, het grootste gebied in de Canadese geschiedenis.
De boreale wouden in Ontario vormen één van de grootste intacte ecosystemen ter wereld, met meer dan tweehonderd diersoorten, waaronder ijsberen en kariboes. Het gebied is vrijwel ongerept gebleven en word bevolkt door amper 24.000 mensen uit inheemse gemeenschappen.
Nu wordt ongeveer de helft van de wouden permanent beschermd, een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk. Voortaan zullen er enkel nog toerisme en inheemse activiteiten als jagen en vissen toegelaten zijn. Grote ontwikkelings- en mijnbouwprojecten zijn er voortaan taboe.
Met de beslissing komt de eerste minister van Ontario, Dalton McGuinty, zijn verkiezingsbelofte na. “Het is een maagdelijk en ongerept gebied, maar we kunnen er zeker van zijn dat het niet zo zal blijven als we niet ingrijpen”, zei de premier op een persconferentie maandag. Hij doelt daarmee op de toenemende vraag naar Canada’s natuurlijke rijkdommen door ontwikkelende economieën zoals India en China. “We moeten ook plannen maken voor de ontwikkeling van het gebied, en we krijgen maar één kans om het goed te doen.”
Mr. McGuinty wees ook op het belang van het gebied voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering. De wouden in Ontario halen jaarlijks 12,5 miljoen ton koolstofdioxide uit de atmosfeer.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3108   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift