Canada eist Noordpool op

Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het “internationale erkenning wil voor het volledige continentaal plat”. Daarmee eist het de facto de Noordpool op, die rijk is aan grondstoffen. 

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird kondigt aan dat het land een verzoek heeft ingediend bij de Verenigde Naties om de uiterste grenzen van het Canadese continentaal plat te bepalen. Canada heeft daarvoor informatie ingediend bij de Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS), een orgaan van de VN.

“Dit verzoek is een belangrijke stap binnen onze prioriteit om internationale erkenning te krijgen voor ons volledig continentaal plat”, zei Baird. “De definiëring van het continentaal plat is fundamenteel voor ons land en een nalatenschap dat we nalaten voor toekomstige Canadezen.”

“Het Noorden is een essentieel onderdeel van het Canadese collectieve erfgoed en zijn toekomst”, zegt Minister van Leefmilieu Leona Aglukkaq. “Onze regering verbindt zich ertoe het Noorden te helpen om zijn volledige potentieel te bereiken als een gezonde, voortvarende en veilige regio binnen een sterk en soeverein Canada.”

Rijkdommen

Canada is lang niet het enige land dat een oogje heeft op het Noordpoolgebied en alle rijkdommen die er in de grond zitten. Met het smelten van de ijskappen door de klimaatopwarming wordt de ontginning van die grondstoffen een stuk realistischer. Bovendien wordt de Noordpool een geostrategisch interessantere plek nu er nieuwe scheepvaartroutes mogelijk zijn.

Enkele jaren geleden plantte Rusland een Russische vlag op de zeebodem onder de Noordpool om de aanspraken van het land op de regio te onderstrepen. Volgens de Russen is het Lomonosovbekken een onderzeese voortzetting van het Russische vasteland. En dus, redeneren zij, hebben ze volgens het VN-Zeerechtverdrag recht op de exploitatie van alle natuurlijke rijkdommen tot 200 mijl (320 kilometer) van hun landsgrenzen.

Ook de Verenigde Staten, Noorwegen en Denemarken (Groenland) maken zich sterk dat ze aanspraak kunnen maken op het gebied.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift