Canada stelt Aziatische migranten teleur

Goed opgeleide Aziatische migranten gebruiken de Golfstaten als een springplank naar veelbelovende eindbestemmingen als Canada of Australië. Maar velen keren met hangende pootjes uit Canada terug. Goede banen zijn er schaarser dan verwacht.
“Ik vertrok twee jaar geleden vanuit Dubai met sterren in mijn ogen om het te maken in Toronto”, zegt Rajiv Pillai, een boekhouder van Indiase afkomst. “Ik droomde van een goed leven, veel geld verdienen en beter onderwijs voor mijn kinderen. Maar ik greep de eerste kans om terug te keren toen ik me realiseerde dat ik nooit een baan op mijn niveau zou krijgen”.

In Canada kreeg Pillai alleen deeltijdse betrekkingen. “Ik moest als verkoper werken in een kruidenierszaak en als kassier in een fastfoodrestaurant. Hier in Dubai ben ik financieel controleur van een bedrijf met verschillende vestigingen.”

Elk jaar dienen meer dan 5.000 migranten in de Verenigde Arabische Emiraten een aanvraag in om naar Canada te kunnen emigreren. De almaar groeiende werkgelegenheid, de hoge lonen, gratis onderwijs en het dichte sociale zekerheidsnet geven Canada bijna een magische bijklank in migrantenmiddens. Maar veel gelukzoekers keren al na korte tijd terug naar de Golf, een illusie en veel spaarcenten armer.

Experts zeggen dat de meeste migranten hun tweede sprong niet goed genoeg plannen en vaak ook niet genoeg geduld hebben. “Immigranten hebben het aanvankelijk soms moeilijk om een baan in hun discipline te vinden, maar Canada is nog altijd een goede keuze”, zegt de voormalige Canadese immigratieminister Gerry Weiner.

“Canada heef de voorbije vier jaar een miljoen nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd, meer welk ander groot industrieland. De levenskwaliteit kan niet hoger zijn, onderwijs is gratis tot aan de universiteit en iedereen heeft toegang tot het gezondheidssysteem”, somt Weiner op.

Maar heel wat migranten leren de andere zijde van de medaille kennen. “We emigreerden viert jaar geleden naar Canada, maar een jaar later waren we al terug in de Verenigde Arabische Emiraten”, zegt Archana, een Indiase vrouw uit Sharjah, één van de zeven Emiraten. “Mijn man is een ingenieus met meer dan twintig jaar ervaring, maar hij kon gewoon geen goede baan vinden. En bovendien: het grootste deel van zijn loon zou opgegaan zijn aan belastingen en dagelijkse uitgaven.”

“Ik ga volgend jaar terug naar Canada, als mijn dochter naar de universiteit kan”, zegt Archana. “Maar mijn man blijft hier, want we kunnen haar inschrijvingsgeld niet betalen en genoeg overhouden om zelf goed te leven zonder het loon dat hij hier krijgt”.

Artsen, verpleegsters en ingenieurs van overzee moeten hun diploma’s in Canada laten homologeren, en dat gaat niet vanzelf. Ze moeten ook weken of zelfs maanden stage lopen. Voor veel migranten gaat is dat een grote uitdaging. Hoog opgeleide migranten die een tijdlang werk onder hun niveau moeten aannemen of er zelfs voorgoed vrede mee moeten nemen, hebben het daar vaak moeilijk mee.

De Canadese overheid moet toegeven dat van elke zes mannelijke migranten die in Canada aankomen, er binnen het jaar alweer één weg is. “Het is geen geheim dat er ook mensen naar Canada verhuizen met de bedoeling na enkele jaren weer te vertrekken”, zegt de socioloog Jeffrey Reitz van de Universiteit van Toronto. “Ooit leefde hier de idee dat er overal in de wereld hoog opgeleide mensen zaten te wachten op een kans om naar hier te komen, en dat Canada maar te kiezen had. Maar dat is een mythe. Goed opgeleide migranten hebben alternatieven. We moeten ze actief aanspreken en ervoor zorgen dat ze blijven.” (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.