Canada trekt zich terug uit VN-woestijnverdrag

Canada trekt zich terug uit het VN-verdrag ter Bestrijding van Woestijnvorming (UNCCD). Dat heeft premier Stephen Harper gisteren (donderdag) aangekondigd. De Canadese regering nam de beslissing zonder voorafgaande consultatie.

Het nieuws volgt op een andere onverwachte beslissing eind vorige week. Het Canadese agentschap voor ontwikkelingssamenwerking CIDA gaat op in het ministerie voor Buitenlandse Zaken en Internationale Handel. Het linken van hulp aan handel leverde de regering heel wat kritiek op.

Klimaatwijziging

Woestijnvorming en bodemdegradatie zijn een enorm probleem, en door de klimaatwijziging wordt het nog erger, zegt Robert Fox van Oxfam Canada. “Ik ben compleet verrast dat Canada dit doet.”

Elk jaar slokt de woestijnvorming 12 miljoen hectare land op, een oppervlakte waarop 20 miljoen ton graan zou kunnen groeien.

Het VN-verdrag ter Bestrijding van Woestijnvorming (UNCCD) wil tegen 2030 een bodemdegradatie-neutrale wereld. Elk land levert een bijdrage. Voor 2012-13 zou Canada ongeveer 250.000 euro dollar bijdragen.

Voedselzekerheid

“We willen Canada’s middelen zo effectief mogelijk inzetten”, zegt Amy Mills van CIDA. “Canada blijft een leidende rol spelen in de strijd voor meer voedselzekerheid. Canada heeft bijvoorbeeld vier miljoen boerengezinnen in Afrika geholpen met bonenzaden die tegen droogte bestand zijn.”

“In het verleden heeft Canada meermaals geprobeerd om van het Woestijnvormingsverdrag een betekenisvol instrument te maken voor de internationale, en Canadese, strijd voor meer voedselzekerheid en tegen landdegradatie en woestijnvorming. We vinden dat met andere inspanningen betere resultaten worden behaald.”

“Echt een schandaal”, zegt Christoph Bals, beleidsdirecteur van Germanwatch, een Duitse organisatie die ontwikkelingssamenwerking bestudeert. Canada heeft lang een voortrekkersrol gespeeld in de VN en andere multilaterale instellingen. Dat zijn de enige plaatsen waar wereldwijde problemen als armoede, honger en klimaat kunnen worden aangepakt, zegt hij.

In 2011 trok de regering-Harper zich ook uit het Kyotoprotocol terug, het enige bindende verdrag in de strijd tegen de klimaatwijziging. “Heel veel Canadezen hebben mij gezegd hoe ze zich schaamden voor de beslissing om uit Kyoto te stappen”, zegt Bals. “Die beslissing en de beslissing nu over de UNCCD weerspiegelen volgens mij niet de mening van de meerderheid van de Canadezen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.