Canada verliest zijn seizoenen

De legendarische winters van Canada worden steeds korter en warmer, blijkt uit nieuw onderzoek. Temperatuurzones zijn inmiddels 700 kilometer naar het noorden opgeschoven.

  • CC ***Bud*** De legendarische Canadese winters zouden wel eens snel tot het verleden kunnen gaan behoren. CC ***Bud***

“Canada is geen land, het is een winter”, plachten Canadezen met trots te zeggen. Maar die verschrikkelijke winters worden steeds sneller een verre herinnering voor het land.

De winters zijn nu al aanzienlijk warmer en korter dan een drietal decennia geleden. Het ijzige noorden krimpt, en temperatuurzones en bijhorende planten zijn al meer dan 700 kilometer naar het noorden opgeschoven, zo blijkt uit nieuw internationaal onderzoek in Nature Climate Change.

Tegen 2091 zal er in het noorden mogelijk al vegetatie zijn die nu zo’n 20 tot 25 breedtegraden zuidelijker voorkomt, zegt Ranga Myneni van het Department of Earth and Environment aan de Boston University. “Als we de uitstoot niet aan banden leggen, zal Zweden meer op het zuiden van Frankrijk gaan lijken tegen het einde van de eeuw”, zegt Mynenmi, medeauteur van de studie.

Hij bestudeerde met een internationaal team van 21 wetenschappers uit 7 landen nieuwe gegevens van weersatellieten en stations op de grond, om veranderingen van temperatuur en vegetatie vast te stellen.

Snellere opwarming

Uit de studie blijkt dat Canada, het Noorden van Europa en Azië, en het noordpoolgebied sneller opwarmen dan andere regio’s, vooral door het verlies van sneeuw en ijs. Over negentig jaar kunnen Alaska of het Baffin Island  in Canada seizoenen hebben die vergelijkbaar zijn met de huidige seizoenen in bijvoorbeeld Oregon.

Er is normaal een enorm verschil tussen de winter- en zomertemperaturen in het noorden, maar dat verschil wordt elk jaar kleiner, zo blijkt uit de studie. De variabiliteit in temperatuur en vegetatie verandert, en die verandering is veel sneller dan wat de klimaatmodellen voorspellen. “We veranderen niet alleen de temperatuur, maar ook de seizoenenwerking… het noorden wordt als het zuiden, en verliest de sterke contrasten tussen de seizoenen”, zegt Myneni.

Een duidelijk teken aan de wand is de begroeiing in het noordpoolgebied: plantentypes die vroeger niet verder dan 57 graden noorderbreedte konden overleven, rukken nu al op tot 64 graden. “Die verandering is duidelijk zichtbaar op het terrein, waar je steeds meer kleine struiken en boompjes ziet opduiken”, zegt auteur Terry Callaghan van de University of Sheffield, UK.

Impact op de soorten

Een verandering van de seizoenen heeft impact op een groot aantal soorten, zoals vogels en zoogdieren die migreren tijdens de korte poolzomer. “De manier van leven van veel organismen op aarde is sterk verbonden met de seizoensveranderingen op het vlak van temperatuur en de beschikbaarheid van voedsel”, zegt Scott Goetz van het Woods Hole Research Center in de VS.

“Denk bijvoorbeeld aan de migratie van vogels in de zomer of de winterslaap van beren in de winter. Elke verandering in de temperatuur of vegetatie zal een impact hebben die we nog niet kunnen inschatten, niet enkel in het noorden maar ook elders.”

De studie waarschuwt ook opnieuw voor de enorme hoeveelheden CO2 die opgeslagen zit in de permafrost in het noordpoolgebied. De snelle opwarming van het gebied zal een deel van die CO2 doen vrijkomen, en op die manier tot een sterker broeikaseffect leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.