Canadese inheemse leiders luiden noodklok over vermiste vrouwen

De leiders van First Nations (Canadese inheemse volken) willen dat de Canadese overheid een onafhankelijke commissie in het leven roept om onderzoek te doen minstens 582 verdwenen en vermoorde inheemse vrouwen en meisjes.

Aan het verzoek, dat afgelopen week werd gedaan tijdens een bijeenkomst van provinciale premiers, werd niet direct tegemoet gekomen. De premiers beloofden de kwestie dit najaar opnieuw te bespreken.

Chief Garrison Settee van de Pimicikamak Okimawin-gemeenschap in Cross Lake (Manitoba) noemde de verdwijning van honderden vrouwen en meisjes “een crisis die epidemische proporties heeft bereikt.”

Volgens hem lopen inheemse vrouwen vijf keer meer risico om te overlijden aan geweld.

Seriemoordenaar

De chiefs willen dat Ottawa meer doet om het probleem aan te pakken. Ze willen onder meer een speciale politie-eenheid en coördinatie van de activiteiten van verschillende politiedepartementen, First Nations en de overheid.  

Indiaanse vrouwen zijn het vaakst slachtoffer van moorden of verdwijning langs Highway 16, die van Manitoba via British Columbia naar de oceaankust loopt. Onder de zestig vermiste vrouwen in de Downtown East Side van Vancouver, een zeer arme buurt, zijn ook veel inheemse vrouwen.

Ongeveer de helft van deze vrouwen was vermoedelijk slachtoffer van de veroordeelde seriemoordenaar Robert Pickton, een voormalige varkensboer, die de vrouwen ontvoerde, misbruikte en doodde. Hij begroef ze op zijn land.

Kwetsbaar voor geweld

Julie Gagnon, woordvoerder van de Federale en Nationale Politie van Canada (RCMP), zegt dat er al veel initiatieven genomen zijn in reactie op de moorden.

Vorig jaar december tekenden de RCMP en First Nations een samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot vermiste en vermoorde vrouwen. Die overeenkomst richt zich op zowel het oplossen van huidige zaken als oude zaken en op preventie-initiatieven en communicatie met slachtoffers, families en gemeenschappen.

De RCMP is ook al betrokken bij een aantal werkgroepen op provinciaal en gemeentelijk niveau, zegt Gagnon. “Deze taakgroepen, waarvan er steeds meer komen in het land, werken samen bij de aanpak van deze belangrijke kwestie.”

Julie Di Mambro, woordvoerder van minister van Justitie Rob Nicholson, zegt dat de federale regering de verdwijning van inheemse vrouwen hoog op de agenda heeft staan. Canada besteedt volgens haar tussen 2010 en 2015 zo’n 25 miljoen dollar aan de aanpak van de problemen.

Dat geld is niet alleen bestemd voor nieuwe initiatieven van de RCMP, maar ook voor educatieve en gemeenschapsprojecten die de “kwetsbaarheid voor geweld” van jonge inheemse vrouwen moeten verminderen. Verder wordt gewerkt aan het beter afstemmen van de dienstverlening op de inheemse cultuur en de ontwikkeling plannen om de “cyclus van geweld” waar inheemse gemeenschappen mee te maken hebben, te doorbreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift