Cancun wordt zelf bedreigd door de opwarming

De gaststad voor de VN-klimaattop wordt steeds vaker verrast door tropische stormen en hevige orkanen. Die extreme weersomstandigheden zullen alleen maar toenemen als gevolg van de opwarming van de aarde.

  • Victor Ruiz / Reuters Het strand van Cancún na de doortocht van een orkaan. Het zand is op vele plaatsen weg gespoeld. Victor Ruiz / Reuters

Hoewel Latijns-Amerika slechts verantwoordelijk is voor 12% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer, vormt klimaatverandering een wezenlijk probleem voor het continent. De gletsjers in het Andesgebergte smelten, voedselzekerheid wordt een steeds groter probleem in droge gebieden, de biodiversiteit staat onder druk en de onvoorspelbare weersomstandigheden brengen het leven van velen in gevaar.

Ook voor de hotels langs de parelwitte stranden van Cancun wordt klimaatverandering stilaan problematisch. Sinds 2005 hebben drie orkanen -Emily, Stan en Wilma- enorme schade aangebracht aan de badstad. Cancun is afhankelijk van toerisme en dat is nu net een sector die aanzienlijk bijdraagt tot het broeikaseffect. In zekere zin is de stad dus het slachtoffer van zijn eigen ontwikkeling.

De bouw van luxehotels langs de kustlijn heeft tot een verlies van 30 procent van het speciale biotoop der kustbossen ofte mangroven geleid. Zelfs op de locatie van de klimaattop, waren tien jaar geleden nog uitgestrekte mangrovebossen.

‘Voor de bouw van het Moon Plaza Hotel zijn twee kilometer mangroven moeten sneuvelen’, merkt Alonso Mar bitter op. Hij en zijn vriend Vicente Fernadez leven van het toerisme in Puerto Morelos, een rustiek havenstadje vlakbij het epicentrum van het klimaatdebat. Ze nemen buitenlanders mee om op zee te vissen en te snorkelen tussen de koralen. De komst van de grote hotels en de vakantiecomplexen heeft veel schade toegebracht aan het koraalrif.

Door de “schokdemper” van de mangrovebossen om te hakken, ligt het gebied er nog kwetsbaarder bij.
‘Nu zijn er maar half zoveel koralen als vroeger’, zegt Alonso Mar. ‘Koralen hebben mangroven nodig om te kunnen overleven, maar aangezien die omgehakt worden om plaats te maken voor nieuwe hotels, gaan de koralen dood. Beetje bij beetje hebben we het koraalrif zien verdwijnen.’

‘Het zijn volkomen illegale praktijken’, volgens Vicente Fernadez. ‘De mangroven en het koraalrif zijn immers beschermd. Maar het wordt allemaal door de vingers gezien door de corruptie in dit land.’

Er wordt verwacht dat in de toekomst nog meer en hevigere orkanen en tropische stormen de rust van dit tropisch paradijs zullen verstoren. De ironie wil dat de mangrovebegroeiing de schade van het stormweer juist aanzienlijk kan beperken.

MO.be en DeWereldMorgen.be slaan tijdens de klimaattop in Cancún de handen in elkaar. Zo kunnen we twee journalisten sturen zodat u niets hoeft te missen van deze herkansing voor de mislukte top van Kopenhagen. DeWereldMorgen.be-reporter Leo Broers is al aangekomen in Mexico. MO*journaliste Alma De Walsche is er bij vanaf 5 december. Tot 10 december, het einde van de top, brengen zij interviews, snelle berichten en analyses.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.