Caraïben kampen met chronisch tekort aan verpleegkundigen

Het tekort aan verpleegkundigen is in het Caraïbische gebied een chronisch probleem geworden. Uit een recent rapport van de Wereldbank blijkt dat tussen 2002 en 2006, meer dan 1800 verpleegkundigen naar het buitenland vertrokken op zoek naar een beter betalende baan.
De meeste emigranten vertrokken naar de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De Wereldbank verwacht dat het tekort aan verpleegkundigen in de komende jaren nog groter zal worden, omdat de overzeese vraag stijgt en alom onvrede heerst over de lage salarissen en slechte werkomstandigheden in het Caraïbische gebied.
 
Volgens schattingen van de Bank werken 7800 verpleegkundigen in Engelssprekende Caraïbische landen, ofwel 1,25 verpleegkundigen op 1.000 mensen. Dat is ongeveer een tiende van het aantal verpleegkundigen dat sommige rijke landen hebben.

Werkdruk


 
“Dit tekort heeft invloed op het vermogen van de Engelssprekende landen van de Caraïbische Gemeenschap om de nodige zorg te leveren. Daar komt bij dat het gebrek aan hoogopgeleide verpleegkundigen landen minder aantrekkelijk maakt voor bedrijven en gepensioneerden, die belangrijk zijn voor de economie”, staat in het rapport.

In Jamaica, het grootste Engelssprekende land in de regio, emigreerden drie van de vier verpleegkundigen naar rijke landen. Die uittocht is geen nieuw fenomeen. “Al in de jaren zestig vertrokken verpleegkundigen om dezelfde redenen als nu”, zegt Hermi Hewitt, directeur van de School of Nursing aan de University of the West Indies. “Die redenen zijn slechte beloning, gebrek aan kansen voor onderwijs en training, geweld en hoge werkdruk.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.