Caraïben krijgen betere aansluiting op internet

De voorbije drie jaar werd druk nagedacht over de ontwikkeling van de ICT-sector op de Caraïben. Nu ligt er eindelijk een breed plan op tafel, met dank aan de EU en de Wereldbank.

“Het is de bedoeling om van de Caraïben een informatiesamenleving te maken”, verklaart Ken Sylvester, hoofd van de Regionale ICT-werkgroep die de nieuwe strategie moet formuleren. “Verschillende landen uit de Caraïbische Gemeenschap (Caricom) hadden de middelen niet om een individueel ICT-plan op te stellen, dus brachten we de landen samen”.

Samen met andere partners kwam de Europese Unie met geld over de brug om de Caraïbische ICT-sector te ontwikkelen. “Niemand kan nog het belang ontkennen van voldoende informatietechnologie en internettoegang”, zegt Robert Baldwin van de Europese delegatie in Barabados en Oost-Caraïben. “Tien procent meer toegang tot breedband kan zorgen voor 1,4 procent meer bruto binnenlands product”, zo citeert hij een recente studie van de Wereldbank. “Dat is essentieel voor de ontwikkeling van elk land.”

Baldwin beklemtoont dat de EU haar regionale programma’s opstelt in samenspraak met de regio zelf. “De regio bepaalt waar de prioriteiten liggen, want onze financiële middelen zijn natuurlijk niet onbeperkt”.

Virtueel leerplatform

De doelstellingen van het ICT-plan zijn moderne infrastructuur voor telecommunicatie met betaalbare netwerken opstellen, een digitale gemeenschap uitbouwen, het aantal en de kwaliteit van ICT’ers opkrikken, en de ICT gebruiken om goed bestuur mogelijk te maken.

“De Caraïben moeten nu snel de nieuwe strategie implementeren”, benadrukt de hoofdconsultant, professor Carmela Rhone. “De technologie heeft ons al lang ingehaald. Terwijl nog over toegang in termen van telecommunicatie spreken, zijn de technologieën digitaal geworden. Het evolueert razendsnel.”

De Europese Unie werkte samen met landen als Saint Kitts en Nevis, Saint Vincent en de Grenadines, Grenada, Saint Lucia en Barabos om ervoor te zorgen dat er op lokaal niveau een algemener gebruik van ICT is. Ook heeft de EU bijna 12 miljoen euro ter beschikking gesteld van de regeringen voor de oprichting van een soort virtueel leerplatform. Daarmee kunnen scholen en universiteiten hun studenten toegang verschaffen tot leerprogramma’s en databanken uit de regio en de hele wereld.

Baldwin geeft toe dat de Caraïbische landen voor verschillende uitdagingen staan in hun ICT-ontwikkeling. “Sommige landen maken grotere sprongen dan andere. Maar je moet zowel nationaal als regionaal kijken, want elk regionaal project heeft nationale componenten.”

Ook de Wereldbank promoot een nieuw ICT-initiatief voor de Caraïben en de Dominicaanse Republiek. “Het is een regionaal programma om de verbinding in de landen en tussen de landen te verbeteren, want in sommige gevallen bestaat de infrastructuur hiervoor nog niet”, legt Juan Navas Sabater, specialist inzake ICT-beleid bij de Bretton Woods-instelling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.