Caraïben moeten zuinig zijn met water

Heel wat landen in de Caraïben kampen met droogte. Op verscheidene eilanden is zoet water al gerantsoeneerd.
De inwoners van Santa Lucía en Trinidad en Tobago mogen alleen nog drinkwater gebruiken om te koken, te drinken en te wassen. Wie zich niet aan die beperkingen houdt, kan op Santa Lucía tot zes maanden cel krijgen. Patrick Manning, de premier van Trinidad, zag zich gedwongen een tuinman te ontslaan nadat er in de pers foto’s waren verschenen die lieten zien hoe de presidentiële tuin overvloedig werd besproeid.

Ook op Jamaica is het drinkwater gerantsoeneerd, net als in Guyana. In sommige dorpen in Guyana is het zo droog dat er zelfs niet genoeg drinkwater is. De regering heeft in haar begroting voor dit jaar 22 miljoen euro uitgetrokken om meer landbouwgebieden te irrigeren.

TechnologieSommige landen hopen dat technologie soelaas kan bieden. Trinidad heeft plannen om de enige onziltingsinstallatie in het land uit te breiden. Dat zou het land minder afhankelijk maken van de beperkte zoetwatervoorraden. De regering van Jamaïco overweegt vliegtuigen in de lucht te sturen die de wolken boven droge gebieden met chemicaliën bestrooien zodat het gaat regenen. Dat is een dure onderneming, maar het land verliest nu handenvol geld door de droogte.  

Ook de autoriteiten op Barbados, Dominica en Antigua en Barbuda verwachten problemen met de drinkwatervoorziening. Meteorologen voorspellen dat het op de meeste eilanden nog drie maanden uitzonderlijk droog zal blijven.

Wetenschappers wijten de uitzonderlijke droogte aan de klimaatverandering maar ook aan El Niño, een weerkerend verschijnsel dat de weersomstandigheden in sommige jaren op hun kop zet.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift