Caraïben zetten invasieve koraalduivel op menu

Onder het motto “if you can’t beat them, eat them” proberen Caraïbische landen een nieuwe strategie tegen de koraalduivel, een invasieve vissoort die de lokale visbestanden vernielt.

  • De koraalduivel.

De opmars van de koraalduivel in het gebied van Bermuda tot Barbados wordt door wetenschappers bestempeld als de ergste marine soorteninvasie in de geschiedenis. De nietsontziende vis decimeert de inheemse vissoorten en vormt een ernstige bedreiging voor het ecosysteem.

Daarom proberen de overheid en milieuorganisaties om de vis op het lokale menu te krijgen. “Door ze te eten, kunnen we hun aantal verminderen”, zegt Matt Strong van de organisatie Groundswell. “Die aanpak heeft al eerder zijn nut bewezen, bijvoorbeeld bij de Nassau tandbaars, die zo populair werd dat hij niet langer voorkomt in de wateren rond Bermuda.”

Aquarium

De koraalduivel is oorspronkelijk afkomstig uit de Stille Oceaan. De soort kwam waarschijnlijk in de Caraïben terecht na de vernieling van een aquarium in Florida door orkaan Andrew in 1992.

De vis heeft inmiddels niet alleen de diepere riffen in de Caraïben in beslag genomen, maar rukt ook op naar ondiepe gebieden, een ramp voor de jonge inheemse vissen. In de Bahama’s is zo al 97 procent van de endemische vispopulatie uitgeroeid.

“Ze vormen niet alleen een bedreiging voor de commerciële vissoorten, maar ook, nog belangrijker, voor plantenetende vissen zoals de papegaaivis. Dat is een groot gevaar, want die vissen houden de algen onder controle. Zonder de soorten winnen de algen het van koralen en sterft het rif.”

Duikers

De overheden moedigen ook duikclubs aan om de vissen te doden als ze ze tegenkomen. “Als onderdeel van de campagne concentreren we ons op duikers en duikverenigingen, omdat zij degenen zijn die het meest op het terrein zijn”, zegt marine bioloog Caroline Bissada-Gooding. “Het is in hun eigen belang om mee te helpen, want naarmate de koraalvis zich verspreidt, krimpt de endemische populatie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2834   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift