Caraïbische bananenindustrie dreigt te verdwijnen

Elk jaar raken boeren in het Caraïbische gebied een aanzienlijk deel van hun oogst en vee kwijt aan orkanen. Zelfs een kleine stijging van de temperatuur kan de bananenoogst nog verder beschadigen of zelfs vernietigen.

  • Desmond Brown Een boer op het Caraïbische eiland Dominica laat stormschade aan zijn bananen zien. Desmond Brown

Dean, de eerste storm van het Atlantische orkaanseizoen in 2007, bereikte Dominica op 16 augustus en liet een spoor van verwoesting na. Er vielen twee doden en de vitale bananenindustrie op het eiland werd praktisch gedecimeerd.

Zeven jaar later is de landbouwsector op het eiland nog steeds zeer kwetsbaar voor natuurrampen en klimaatverandering. Elk jaar raken boeren in het orkaanseizoen vee en delen van hun oogst kwijt.

“Na onze eerste grote orkaan, David in 1979, lag het hele land in puin”, zegt voormalig premier Edison James, zelf een landbouwer. “Sindsdien hebben we te maken gehad met stormen en orkanen die schade van wisselende omvang veroorzaakten.”

Soms gaat 90 procent van de gewassen verloren, zegt hij. Vooral bananen en avocado’s, en boomgewassen in het algemeen, zijn kwetsbaar. De bananenindustrie is een belangrijke inkomstenbron voor verschillende Caraïbische eilanden, inclusief Dominica.

Voedselimport

Dominica produceert jaarlijks ongeveer 30.000 ton bananen, met een waarde van ongeveer 55 miljoen dollar. De eilanden St. Lucia en St. Vincent en de Grenadinen, die gezamenlijk hun bananen op de markt brengen onder het merk Windward Islands Banana, produceren voor ongeveer 68 miljoen dollar aan bananen. De bananenindustrie is ook de op één na grootste werkgever op het eiland, na de overheid. Behalve de 6000 boeren, weken veel andere mensen in de bananensector.

Edison James, die van 1995 tot 2000 premier was van Dominica, is inmiddels overgestapt op verschillende gewassen. Maar het grillige klimaat veroorzaakte in de afgelopen jaren grote schade aan zijn bananen, okraplanten, kokosnoten en andere gewassen. “We hebben periodes van droogte gehad en die waren vooral ernstig in regio’s als Woodford Hill en Londonderry”, zegt hij.

Boeren moeten er rekening mee houden dat de extreme weersomstandigheden blijvend zijn, zegt Rupert Lay, waterspecialist bij de Organisatie van Oost-Caraïbische Staten (OECS): “Door de klimaatverandering kunnen de volumes van de oogst sterk wisselen”.

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat het aandeel van de landbouw in het bruto binnenlands product van Dominica consistent daalt na elke grote natuurramp. De sector herstelt zich vervolgens maar ten dele.

Dominica kan zelfvoorzienend zijn en voedsel leveren aan buurlanden, constateert minister van Milieu Kenneth Darroux. Maar de voedselimport legt volgens hem een toenemende druk op de economie en bedreigt de voedselzekerheid. Hij pleit voor maatregelen om de impact van de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken, zoals beter beheer, ziektebestrijding en landbouwverbeteringsprogramma’s.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.