Caraïbische landen willen megafarms introduceren

Regeringen in de Caraïben willen met megaboerderijen de kwijnende landbouwsector in de regio nieuw leven inblazen. Begin volgende maand houden ze in Guyana een forum om internationale investeerders aan te trekken.
De jaarlijkse rekening voor voedselimport bedraagt in de regio drie miljard dollar. Een cijfer dat naar verwachting dit jaar nog veel hoger zal worden, als gevolg van de gestegen voedselprijzen van de afgelopen maanden. Die situatie zorgt ervoor dat er nieuwe aandacht is voor de lange tijd verwaarloosde landbouwsector.
Het Regional Agriculture Investment Forum dat op 6 juni begint, wil investeerders, commerciële bankiers, boeren, landbouwdeskundigen, lobbyisten, en politici uit de Caraïben bijeenbrengen om te discussiëren over de landbouw in de regio. Het is voor het eerst dat een initiatief als dit wordt genomen. Volgens de uit Jamaica afkomstige forumvoorzitter James Moss-Solomon, is de toestand in de regio zo precair geworden omdat landbouw verwaarloosd is ten gunste van toerisme. Lage voedselprijzen in het verleden maakten van de import van het benodigde voedsel geen probleem.
“Die dagen zijn voorbij, misschien wel voorgoed. Maar uit de geschiedenis kunnen we leren dat de regio in het verleden bijna zelfvoorzienend was in tijden van nood”, zegt hij. Hij wijst op de voedseltekorten tijdens de twee wereldoorlogen in de afgelopen eeuw, toen bevoorrading vanuit Europa en de Verenigde Staten niet meer vanzelfsprekend was.
Ongecultiveerd land
Forumcoördinator Maxine Harris zegt dat er in landen van het handelsblok Caricom, zoals Guyana en Suriname, maar ook in Belize, Jamaica en Trinidad en Tobago, veel ongecultiveerd land is dat uitermate geschikt is voor landbouw. Dat land zou gebruikt kunnen worden voor grootschalige landbouwbedrijven, als investeerders overtuigd kunnen worden van de haalbaarheid.
Eilandstaat Trinidad en Tobago zocht al advies bij Cubaanse experts met ervaring in het opzetten van grote bedrijven. Het land wil grond verhuren voor een prijs van ongeveer vijf euro per hectare per jaar, dezelfde prijs die de lokale bevolking ervoor betaalt.
Volgens Maxine Harris worden volgende maand twintig concrete projecten gepresenteerd aan potentiële investeerders. In de meeste gevallen gaat het om projecten van boeren die zaad of kapitaal nodig hebben, verbeterde technologie of partners voor transport. De regeringen zouden al een aanmoedigingsbeleid in de steigers hebben gezet en afspraken hebben gemaakt over ontwikkeling van infrastructuur, zoals wegen en irrigatie, op de plaatsen waar de megabedrijven moeten komen.
Trinidad kreeg de taak om te laten zien hoe de bedrijven in de praktijk moeten functioneren in een regio die nog niet eerder iets soortgelijks ondernam. Op 8 juni kunnen potentiële investeerders demonstratiebedrijven en landbouwgebieden bezoeken.
Rijstsector
Dat de situatie nijpend is, blijkt ook uit het besluit van de Jamaicaanse minister van Landbouw Chris Tufton om Guyana te vragen technische experts te sturen om de ooit bloeiende rijstsector in het land weer op de been te krijgen. Die sector zorgde vroeger voor zo’n 500.000 pond rijst per jaar. De meeste rijst wordt nu geïmporteerd uit Guyana en de Verenigde Staten, die hun boeren zwaar subsidiëren. Jamaica moet dit jaar 10.000 ton rijst extra uit de VS importeren om voldoende te hebben voor de eigen bevolking en de ongeveer twee miljoen toeristen.
De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zegde de landen al een lening van 500 miljoen dollar toe om de impact van de stijgende voedselprijzen het hoofd te kunnen bieden. De bank wil daarmee voorkomen dat de landen door de crisis alles kwijtraken wat ze de afgelopen jaren hebben opgebouwd in de strijd tegen armoede.
Volgens Tufton werden ook landbouwinstituten de afgelopen jaren uitgehold. Het Caribbean Agricultural Research and Development Institute (CARDI), kreeg de laatste vijf jaar geen extra budget. Het meeste geld zou, anders dan de onderzoekers zouden willen, opgaan aan het in stand houden van het instituut in plaats van aan onderzoek.
De landbouwfaculteit van de University of the West Indies werd uitgekleed van volwaardig departement tot een unit van de faculteit toegepaste en exacte wetenschappen.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.